Atenţie, şoferi! Benzina şi motorina nu vor mai putea fi cumparate în baza tichetelor

Embed:

Tichetele pentru benzină şi motorină nu vor mai putea fi comercializate. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de membrii Cabinetului de Miniştri. 

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menționat că se preconizează interzicerea emiterii cupoanelor de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, titularii de tichete vor putea să folosească cupoanele pe care le au deja până la 31 decembrie 2014, pentru a nu avea mari pierderi.

Valeriu Lazăr a remarcat că, în prezent, toți operatorii de pe piața de produse petroliere folosesc cupoane pentru vânzările de carburanţi. Potrivit oficialului, aceasta este un mod de primire prealabilă, în baza căreia, după un anumit timp, cumpărătorul obține o anumită cantitate de combustibil.

Totodată, prețurile produselor petroliere vândute în baza cupoanelor pot fi cu 10-20% mai mici decât cele afișate la stațiile de alimentare. Ministerul Economiei consideră că astfel se creează o concurență neloială, care trebuiesă fie înlăturată, pentru ca toți să cumpere combustibilul la același preț.

Menţionăm că tichetele pentru plata carburanţilor reprezintă o moştenire a perioadei sovietice, iniţiativa anulării acestora datând încă din 2007-2008. Potrivit Guvernului, costul a circa 65-70% din produsele petroliere comercializate în Moldova este achitat prin intermediul tichetelor, celelalte 30-35% fiind achiziţionate prin intermediul cardurilor sau cu bani cash. 

În anul 2010, Ministerul Finanţelor susţinea că utilizarea tichetelor prejudiciază anual bugetul statului cu, cel puţin, 270 milioane de lei, dat fiind diferenţa dintre preţul afişat pe panou şi cel cu care a fost procurat combustibilul prin intermediul tichetelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu