ATENŢIE! S-a dat startul subvenţiilor în avans pentru tinerii fermieri care vor să înfiinţeze afaceri în agricultură

Embed:

Tinerii fermieri și femeile care vor să înfiinţeze afaceri în agricultură pot, de astăzi, depune dosare pentru a primi de la stat subvenţii în avans. În acest scop, pentru anul curent, au fost prevăzute 45 de milioane de lei.

Sprijinul financiar va fi acordat în baza proiectelor investiţionale depuse de fermierii care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sunt afiliaţi unui alt producător agricol. Agricultorii vor putea beneficia o singură dată de acest suport financiar, valoarea căruia este de cel mult 650 de  mii de lei. Subvenția va fi oferită în două tranşe.

Prima parte va constitui 75% din valoarea acesteia şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani. Astfel autoritățile își propun să creeze peste 300 de afaceri agricole și peste 500 de noi locuri de muncă în sate.

Pentru implementarea sistemului de acordare în avans a subvenţiilor, anual, din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural vor fi alocate cel puţin 5%. 

Larisa Poiată, din satul Țipala, raionul Ialoveni, a aflat despre subvențiile în avans de pe internet, iar acum vrea să adune actele ca să poată beneficia de ajutor din partea statului.

"M-am gândit că aș putea planta în satul de baștină viță-de-vie de masă. Am hotărât să vin să mă informez despre informația cum aș putea să înființez o întreprindere mică", a spus Larisa Poiată, candidat la subvenții.

Doritorii de a beneficia de plăți în avans trebuie să elaboreze un plan de afaceri fezabil. Valoarea proiectului nu trebuie să depășească un milion de lei.

"Partea statului în realizarea acestui proiect va constitui 65 la sută din valoarea lui, adică până la 650 de mii de lei", a spus Nicolae Ciubuc, director AIPA.

Autorităţile îşi propun să stimuleze idei de afaceri inedite, datorită cărora vor apărea locurilor noi de muncă, în special în mediul rural.

"Avem câteva domenii importante cum ar fi producerea legumelor în teren protejat, adică construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale: livezi, vii, precum și sectorul zootehnic", a spus  Nicolae Ciubuc, director AIPA.

Doritorii de a beneficia de subvenții trebuie să depună o cerere la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, să elaboreze un plan de afaceri și să aibă studii economice, agrare sau juridice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu