ATENŢIE! Risc mare de avalanşă în munţii Făgăraş

Meteorologii avertizează că exista un mare risc de avalanşă în munţii Făgăraş, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă din România, de 209 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine. 

La o altitudine mai mare de 1.800 de metri în masivul Făgăraş, riscul de avalanşă este de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. Stratul instabil măsoară jumătate de metru.

"La altitudini mai mari de 1800 m, ninsorile din ultimele 24 ore au depus pe alocuri mai mult de 20 cm de zăpadă proaspătă, astfel că stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte în general 50 cm. Acest strat este instabil, cu rezistenţă scăzută şi cu o slabă coeziune între cristale. În interior se regăsesc structurile de plăci de vânt formate în ultimele săptămâni în special pe versanţii cu expunere sudică şi estică, precum şi cruste de gheaţă. Chiar şi o supraîncărcare slabă, poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafaţă, declanşând avalanşe de medii dimensiuni, în unele cazuri putând fi angrenate şi straturile inferioare", se arată în buletinul informativ emis marţi, 15 ianuarie, de meteorologii sibieni, citat de libertatea.ro

Risc mare de avalanşă se mai înregistrează la peste 1.800 de metri altitudine, în masivele Ţarcu-Godeanu și Parâng-Şureanu. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu