ATENŢIE părinţi. La Ungheni au fost confirmate deja 20 de cazuri de RUJEOLĂ

Rujeola, boala care a secerat zeci de vieți de copii în România și Ucraina, se pare că și-a făcut viză de reședință și la Ungheni. Asta, după ani și ani, când nu a fost înregistrat nici un caz de boală, scrie expresul.md.

Potrivit lui Sergiu Talmaci, șeful Secției epidemiologie a maladiilor transmisibile și managementul urgențelor de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, până în prezent au fost confirmate 20 de cazuri de rujeolă, toate la copii.

Specialistul afirmă că la una din cinci persoane care fac rujeolă pot apărea complicații, cum ar fi: infecția urechii și, implicit, pierderea auzului, pneumonia, encefalita, meningita. Există cazuri când aceste complicații duc la deces. De aceea este necesară vaccinarea.

Părinții, însă, au păreri diferite despre vaccinare.

"Sunt împotriva  vaccinării copiilor, deoarece eu, ca părinte, trebuie să știu ce conține acel vaccin, cine îl produce, în ce condiții este păstrat și cum a fost transportat, ceea ce nimeni nu-mi va spune în prezent."

"Noi avem doi copii, pe ambii i-am vaccinat. Înainte de aceasta, însă, am chibzuit mult timp  dacă să-i vaccinăm sau nu."

"Situația actuală în ceea ce privește cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă mă pune în gardă, chiar dacă eu mi-am vaccinat copiii."

”Copiii care nu au fost vaccinați nu sunt primiți la grădiniță”, a explicat Maria Luca, directoarea grădiniței Andrieș din Ungheni.

"Fără prescripția medicului de familie, fără ștampila și semnătura acestuia, nu putem să-i primim pe copii la grădiniță. Da, părintele are dreptul să ia decizia de a nu-și vaccina copilul, să nu aibă încredere în vaccinuri, dar regula e regulă pentru toți", a precizat dânsa.

Medicii afirmă că, la ora actuală, în Ungheni sunt doze suficiente de vaccinuri împotriva rujeolei și îndeamnă persoanele nevaccinate să se adreze la medicul de familie pentru vaccinare. Vaccinurile contra rujeolei se administrează la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu