Atenţie, moldoveni! De astăzi, autorităţile publice locale au dreptul să aplice amenzi pentru o serie de ilegalităţi

Embed:

Autorităţile publice locale au de astăzi mai multă putere. Primarul, viceprimarul sau specialiștii desemnați de edil au obținut şi statut de agent constatator. Noile modificări la Codul Contravenţional le permit să încheie procese verbale și să penalizeze vinovații pentru o serie de ilegalităţi, inclusiv construcţiile neautorizate sau comerţul ilegal. 

Legea le oferă funcţionarilor și posibilitatea de a-i sancţiona pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare, una dintre cele mai frecvente ilegalităţi. În aceste cazuri, vinovaţii riscă amenzi de până la 1.200 de lei.

Reprezentanţii primăriilor vor putea întocmi procese verbale şi celor care aruncă animalele moarte în locuri neautorizate. Pentru această contravenţie penalităţile se ridică la 300 de lei.

Primarii vor avea putere să lupte şi cu vânzătorii ambulanţi. Pentru comerţul ilegal, amenzi pornesc de la 3.000 de lei.

Pentru păşunatul animalelor pe terenuri publice în perioade interzise amenda este de 600 de lei.

Primarii cred că noile modificări le vor permite să facă ordine şi să educe spiritul civic în comunitate.

"Mai bine decât reprezentanţii administraţiilor publice locală nimeni nu ştie situaţia reală în teritoriu. Explicaţia o să fie directă şi oamenii o să ştie concret pentru ce au să răspundă", a declarat primarul localităţii Văsieni, Sergiu Candu. 

"Cred că este important să fii obiectiv ca oamenii să ştie că nu alegi pe cineva, pe nişte criterii. Sunt sigur că cimişlenii mă cunosc şi n-o să creadă că eu pe cineva iert, pe o rudă, n-o să fie aşa ceva", a declarat primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu. 

O parte din procesele verbale întocmite de autorităţile locale vor fi remise comisiei administrative, iar altele - instanţei de judecată.

"Comisia examinează fapta, constată fapta, da. În baza acestei decizii merge persoana la instituţia bancară şi achită amenda. Dacă achită în termen de 72 de ore persoana poate să beneficieze de o reducere de 50%", a declarat şefa Direcţiei legislaţie de la Ministerul Justiţiei, Cristina Melnic. 

Potrivit Codului Contravenţional, executarea silită intervine după 30 de zile de la neachitarea amenzii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu