ATENȚIE! Moda dăunează mediului. Mii de litri de apă sunt necesari pentru a crește bumbacul folosit la o pereche de blugi

Pe măsură ce magazinele produc mai multe haine la prețuri accesibile, oamenii sunt din ce în ce mai tentați să-și actualizeze lookul. O mare problemă este însă impactul devastatator pe care industria confecțiilor îl are asupra mediului înconjurător. 

Tot mai multe voci spun că industria modei ar fi în top cinci industrii care poluează cel mai mult natura. Anual, producem peste 100 de miliarde de articole de vestimentație din fibre noi, iar specialiștii sunt de părere că planeta nu are suficiente resurse.

Bumbacul este cel mai des folosit în industria confecțiilor, 43 la sută dintre toate hainele vândute, fiind din bumbac. Deși se pare că nu poate polua la fel ca petrolul sau cărbunele, producția de bumbac, presupune folosirea de pesticide în procesul agricol, vopsele toxice în manufactură, de asemenea o uriașă cantitate de resurse naturale.

Un lucru mai puțin știut este că doar pentru a crește bumbacul pentru o pereche de blugi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

În Asia Centrală, un cimitir de nave ruginite se află în mijlocul unui deşert care se întindea pe zeci de kilometri, în toate direcţiile. Acolo a fost Marea Aral, odată al patrulea lac după mărime de pe Pământ, situat între Uzbekistan şi Kazakhstan. Din anii 1960, de când a început producția de bumbac în acea zona, apa a început să scadă,iar suprafața lacului s-a micșorat cu 90 la sută, scrie " target="_blank">Prime.md.

Indonezia este o altă țară unde se produce bumbac. Lângă râul Citarum sunt peste 400 de fabrici și activiștii spun că chimicale toxice ajung zilnic în apele acestuia.

Experții spun că o soluție pentru a diminua impactul acestei industrii ar fi ca atitudinea oamenilor să se schimbe, mai exact, să cumpere mai puține articole de vestimentație.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu