ATENŢIE la DOZE! O tânără a avut o reacţie alergică puternică după ce a luat paracetamol

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni au reacţii adverse după administrarea medicamentelor. Peste 270 de cazuri au fost reclamate anul trecut la Agenţia Medicamentului, cu 93 mai multe faţă de 2014. De asemenea, opt pacienţi au raportat ineficacitatea preparatelor utilizate. 

Această tânără a luat paracetamol, medicament destinat pentru combaterea febrei, fără să ţină cont de doza necesară. Preparatul i-a provocat o reacţie alergică puternică.

"Au apărut erupţii, la început doar pe faţă, apoi s-au răspândit pe tot corpul. La început erau doar puncte, apoi au format pete roşii. Apăruse mâncărime şi senzaţie de arsuri pe faţă. Apoi s-a umflat faţa, ochii, obrajii", a povestit tânăra.

Alergia este cea mai frecventă reacţie adversă provocată de un medicament. În cazuri mai rare, se instalează şocul anafilactic, stare care poate fi fatală pentru pacient, dacă este acordat imediat ajutor medical.

"Este o reacţie care apare rapid, cu stare de rău general. Cu hipotensiune severă, cu dispnee. Sunt afectate organele importante şi respectiv şi poate provoca stop cardio - respirator", a spus Eugen Buceaţchi, medic toxicolog.

Procesul inflamator în organism este declanşat de substanţa activă sau compuşii medicamentului: "Medicul înainte de a indica un tratament, mai ales dacă vorbim de antibiotice, anestezice locale trebuie să întrebe pacientul dacă este alergic, dacă a avut antecedente la alte medicamente şi să facă proba la sensibilitate".

Potrivit Agenţiei Medicamentului, cele mai multe reacţii adverse au fost provocate de  preparatele antituberculoase, antibiotice şi antiinflamatoare nesteroidiene.

De asemenea, pentru prima dată au fost raportate reactii adverse la contraceptive, imunosupresoare, vasodilatoare şi vitamine.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu