ATENŢIE LA ANTIBIOTICE! Potrivit OSM, numărul persoanelor rezistente la aceste substanţe devine tot mai mare

Embed:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează asupra pericolului administrării în exces a antibioticilor. Potrivit OMS, peste 500 de mii de oameni din toată lumea au dezvoltat rezistenţă la acest tip de substanţe. Cifrele cresc de la an la an, iar din această cauză tratamentul unor maladii devine mai complicat.

Statisticile oficiale mai arată că, nivelul de rezistenţă la antibiotice în cazul tratării infecţiilor în sânge ajunge la 82 la sută. Atunci când vorbim de penicilină, acest indicator depăşeşte la 50 de procente, iar rezistenţa la antibiotice pentru lecuirea infecţiilor sistemului urinar se ridică la 65 la sută.

Nu există, deocamdată, statistici despre numărul moldovenilor rezistenţi la antibiotice. Mulţi oameni confirmă însă că au fost trataţi des cu acest tip de medicamente:

"Când am urmat un tratament cu antibiotice, trebuia să administrez şi un alt preparat, care apără organismul. Medicul nu mi-a spus însă despre acest lucru."

"Rezistenţa apare, dar nu putem fără antibiotice. Trebuie să urmăm tratamentul integral, altfel ar putea apărea boli cronice."

Potrivit medicilor, în peste 50 la sută dintre cazuri, antibioticele sunt prescrise iraţional.

"70 la sută dinte copii cu infecţiile virale primesc antibiotice, ceea ce nu este corect, fiindcă în sezonul rece când este sezonul infecţiilor virale acute, sezonul gripei, trebuie de început cu preparatele antivirale, trebuie să facă şi investigaţii care agent patogen este", a declarat şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică.

Medicii mai spun că mai multe boli pot fi prevenite, dacă vom duce un mod sănătos de viaţă. Pentru întărirea imunităţii trebuie să ne plimbăm cât mai des în aer liber, dar şi să mâncăm legume şi fructe bogate în vitamina C.

În unele farmacii, comprimatele pentru tratarea bolilor infecţioase continuă să fie vândute fără prescripția medicului, deşi este contrar legii.

"Putem să cumpărăm un antibiotic pentru răceală, cred că deja e bronşită, probabil. Pot să vă dau ..., dar nu ştiu dacă o să vă ajute, dacă e bronşită poate trebuie ceva mai serios."

Tratamentul abuziv cu antibiotice poate duce la rezistenţă în faţa infecţiilor care provoacă faringite, angine, gastroenterocolite sau maladii diareice acute.

O altă problemă este faptul că acest tip de comprimate afectează microflora organismului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu