Atenție, elevi! Când începe admiterea în colegiile și şcolile profesionale din țară

Admiterea în colegii și școlile profesionale va începe pe data de 16 iulie, concomitent cu admiterea în licee. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației. 

În acest an colegiile oferă circa 9.065 de locuri pentru elevi, dintre care 4.309 sunt cu finanțare bugetară, iar 4.021 cu finanțare în bază de contract.

Cele mai multe locuri – 1.161, au fost repartizate pentru medicina generală. Alte 670 - pentru specialitățile transport auto, 505 - pentru informatică, 485 – pentru contabilitate, 271 – pentru pedagogie preșcolară, iar 250 – pentru asistența socială.

Admiterea în colegii se va încheia pe data de 8 august, rezultatele urmând să fie afișate până la 10 august. În perioada 11-13 august se va desfășura concursul repetat pentru locurile rămase neacoperite, iar rezultatele finale vor fi anunțate până la 15 august.

În cazul școlilor profesionale, planul de admitere prevede 11.000 de locuri, inclusiv 9.701 – cu finanțare de la buget și 1.299 – pe bază de contract.

Cele mai multe locuri cu finanțare de la bugetul de stat – 2.475, au fost rezervate pentru domeniul construcții. În același timp, 889 locuri au fost alocate pentru formarea bucătarilor, 840 – pentru meseria mecanic auto, iar 640 – pentru electrosudor montator.

O altă noutate este că elevii care nu au absolvit gimnaziul, dar au atins vârsta de 16 ani, pot participa la concursul de admitere în școlile profesionale. Candidații respectivi pot opta pentru meseriile cu durata de instruire de doi ani, în baza unui certificat de confirmare a studiilor urmate, eliberat de instituția de învățământ general în care și-au făcut studiile.

Admiterea în școlile profesionale se va încheia pe data de 14 august, urmând ca rezultatele să fie anunțate până la data de 16 august.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu