Atenţie! Dioxidul de carbon eliminat în procesul fermentării mustului prezintă pericol pentru viață. Iată ce recomandă Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează producătorii de vin în condiții de casă că, în procesul fermentării mustului sau boştinei în aer se elimină un volum mare de dioxid de carbon (CO2), ce prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană.

CO2 este un compus chimic, ce în condiții normale de temperatură și presiune este incolor, nu are miros, doar un gust înțepător asemenea apei carbogazoase proaspete. De asemenea, gazul menționat este mai greu decât alte gaze din aer și se acumulează în concentraţii nocive în stratul inferior al beciurilor, subsolurilor şi a altor încăperi închise, în care se produce fermentarea.

Fiind o substanță toxică, dioxidul de carbon pătrunde în organismul omului prin căile respiratorii şi poate provoca dureri de cap, grețuri cu sau fără vomă, amețeală, tulburări de vedere, greutate în respirație, iar când CO2 este în concentrație mare în aer, inhalat provoacă pierderea cunoștinței în câteva minute și chiar decesul.

În acest context, ministerul recomandă ca fermentarea să se efectueze doar în încăperi bine ventilate. Să nu vă aflați mult timp în încăperile unde are loc procesul de fermentare a mustului. Să nu admiteți accesul în spațiile de fermentare a minorilor, femeilor însărcinate, bolnavilor şi a oamenilor în etate. Să anunțați membri familiei atunci când intră în încăperile în care are loc fermentarea vinului.

Totodată, recomandăm, insistent, să verificați în prealabil concentraţia COprin metode tradiţionale: cu ajutorul unei prăjini ce are în capăt o lumânare sau un chibrit aprins. La insuficienţa de oxigen, acestea se vor stinge. De asemenea,în cazul în care concentraţia oxigenului în aerului încăperilor este scăzută (lumânarea sau chibritul nu vor arde), urmează rapid să părăsiţi încăperile respective şi să asiguraţi aerisirea acestora.  

O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din mediul toxic şi dusă în aer curat.

Vă îndemnăm să fiţi atenţi, precauţi şi vigilenţi, pentru a nu pune în pericol sănătatea şi viaţa dumneavoastră şi a celor apropiaţi. În situații imprevizibile vă recomandăm să telefonați pentru ajutor la 112. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu