ATENȚIE! Crește riscul de INTOXICAȚII și ALERGII la fructele de sezon. Zeci de oameni au ajuns la spital în stare gravă

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni au reacţii alergice după ce mănâncă pepene roșu şi galben. Unii dintre aceştia ajung la spital în stare gravă. În prezent, la spitalul Sfânta treime din Capitală sunt internaţi 17 pacienţi cu acest diagnostic. Potrivit medicilor, majoritatea dintre pacienţi pentru prima dată provoacă alergie după consumul acestor produse. 

Maria Romanciuc din Chişinău a fost adusă de urgenţă la Spitalul Sfânta Treime din Capitală cu erupţii pe corpul. Femeia spune că alergia i-a apărut prima dată când a mâncat struguri, însă starea ei s-a agravat după ce şi-a potolit setea cu o felie de pepene roșu.

"După asta s-a complicat tare, am chemat urgenţa şi noaptea m-a adus aici. Deja sunt a treia zi şi parcă trece. - Aveaţi pete? - Da, tot corpul, roşii. Ei, acum eu încă-s frumuşică, dar eram foarte straşnică", a spus Maria Romanciuc, pacientă.

Femeia recunoaşte, că nu va putea în continuare să se abţină de la aceste fructe.

"Da, dar cum să nu le mănânci fructele, cu frică, dar o să încercăm".

Unii dintre pacienţii alergici stau în spital de mai bine de o săptămână.

"Prima dată am aşa simptom, se vede că imunitatea era slăbită, reacţia am observat s-a produs mai mult de la toxinele din pepene roșu şi pepene galben am mâncat şi s-a dat o reacţie".

"Prima dată în vârsta mea de 52 de ani, aşa s-a primit că am alergie, dar văd că bogdaproste Domnului a şasea zi, dar m-am curăţit".

Medicii spun că alergia provocată de fructe se tratează mai greu. Pentru a diminua riscurile, ei ne recomandă să mâncăm aceste fructe după masă.

"Nu se ştie pricina din ce cauză, dar totuşi oamenii vin cu erupţie, cu ameţeli. Ultimele două săptămâni am avut pacienţi şi câte 25 în secţie", a afirmat Galina Pușcuța, medic toxicolog.

Comercianţii, care vând pepene verde şi galben în pieţele din Capitală, dau asigurări însă, că produsele nu sunt periculoase pentru sănătate.

"La noi se controlează solul, se controlează calitatea harbuzului, de câteva ori vin şi iau, avem documente, tot e cum trebuie, noi suntem de opt ani pe piaţă", a spus o comerciantă.

Cumpărătorii spun că au metodele proprii de a alege un produs sănătos.

"De obicei se spune că cei mai mici sunt mai sănătoşi, aceştia mari sunt prea gigantici ca să fie adevăraţi".

"Eu am cumpărat din sat şi aşa probleme nu au fost, care nu produc marfă multă, dar produc pentru ei, câte ceva".

Potrivit specialiştilor, pepenele verde sau galben pot provoca alergie, dacă agricultorii le prelucrează cu substanţe toxice. O altă cauză ar fi că pepenele creşte în apropiere de ambrozie, floarea își începe polenizarea în luna august, iar polenul ei provoacă alergii. Potrivit datelor organizaţiei mondiale a sănătăţii, aproape 300 de milioane de oameni din lume suferă de un tip de alergie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu