ATENŢIE! Ce trebuie să ştie cetăţenii înainte de a cumpăra produse alimentare pentru Paşte de la pieţele şi magazinele din Capitală

În ajunul sărbătorilor pascale, reprezentanţii ANSA vin cu recomandări pentru cetăţeni pentru a cumpăra produse proapete de la pieţele şi magazinele din Capitală.

Pentru ca produsele cumpărate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea oamenilor, ANSA atenţionează să cumpăraţi carne doar din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe.

"Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât  mirositoare. Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar", se menţionează într-un comunicat emis de ANSA.

Totodată, cetăţenii sunt avertizaţi să fie atenţi la următoarele aspecte:

  • la procurarea peştelui. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat.
  • la procurarea cozonacului şi altor produse alimentare citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate, verificaţi ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare. Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidităţii sub peliculă şi provoacă dezvoltarea mucegaiului.

De asemenea, populaţia este îndemnată să atragă atenţie la vopseaua de ouă, să verifice dacă pe ambalajul de desfacere al produsului sunt menţionaţi coloranţii alimentari, modul de utilizare, dată minimă a valabilităţii şi prezenţa actelor de calitate şi provenienţă.

Pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului și neapărat ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu