ATENŢIE! Căpușele au devenit active. La ce pericole te supun

Embed:

Moldovenii care mor de nerăbdare să iasă la iarbă verde ar trebui să fie atenți. Medicii epidemiologi avertizează asupra pericolului pe care îl prezintă căpușele.

Potrivit specialiștilor, în acest an, insectele parazite au ieşit din hibernare cu aproape o lună mai devreme, din cauza temperaturilor ridicate și umidității înalte. 

Persoanele înţepate de căpuşe se pot îmbolnăvi de borelioză, o maladie cunoscută și ca "boala cu o mie de feţe".

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, o treime dintre insectele parazite care populează spaţiile din verzi din Capitală sunt infectate cu aceste bacterii.

"Ele transmit un șir de boli infecțioase. Pentru Chișinău, dar și Republica Moldova cea mai răspândită boală transmisă de căpușe la om este borelioza. Cu cât căpușa se află mai mult în organismul nostru cu atât mai multe infecții ea introduce", a spus medicul epidimiolog, Ion Cibotari.

Borelioza netratată la timp devine cronică și afectează sistemul cardiac, cel nervos, auzul și vederea. Cu toate acestea, oamenii spun că nu li-i frică de căpușe.

"Da nu ne temem, ne îmbrăcam mai potrivit și umblăm mai mult pe cărărușe. Cu ulei e ușor de scos, dar mai repede la medic de dus și să facă cum trebuie".

"Nu am întîlnit niciodată și nu-mi e frică. Noi suntem lucrători medicali așa că nouă nu ne e frică".

"Nu, nu-mi e frică. Nuștiu, pentru că pe mine niciodată nu m-a mușcat vreo căpușă. Nu cunosc nici cum să mă protejez și nici cum să mă tratez".

Cel mai des, oamenii riscă să fie înțepați de căpușe în parcuri sau păduri.

Pentru a evita acest lucru, specialiștii recomandă să ne verificăm bine hainele după ieşirile în spațiile verzi.

Iar dacă alegem hainele de culoare deschisă, căpușele vor fi mai ușor de observat. Verificată minuțios trebuie și plapuma pe care ne-am așezat ieșind la iarbă verde.

Specialiştii îi îndeamnă pe oamenii înțepați să nu încerce să scoată singuri insectele de sub piele, ci să se adreseze medicului. Anul trecut, 73 de persoane s-au îmbolnăvit de borelioză, după ce au fost mușcate de căpușe.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu