ATENŢIE, cancer de piele! Chiar şi când stai la umbră aluniţele sunt în pericol

Din cauza expunerii excesive la soare și a factorilor genetici, chiar şi aluniţele inofensive își pot modifica biologia și suferi transformări maligne. Rezultatul: cancerul de piele cel mai de temut – melanomul, scrie libertatea.ro.

Expunerea la soare are multe efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn și stimularea producției de vitamină D, până la îmbunătățirea stării de spirit. Există, însă, ca întotdeauna, şi un revers al medaliei: efectele nedorite.

De fiecare dată când razele soarelui ne ating pielea, se produce un pigment cu rol de protecţie – melanina. Lui i se datorează mult doritul bronz, care reprezintă în fapt un răspuns de apărare al pielii în fața soarelui, atenționează specialistul. Însă razele UV acţionează direct asupra ADN-ului, iar bronzul exagerat echivalează cu pierdea capacităţii de regenerare normală a celulelor.

Aliaţii tăi: plaja matinală şi SPF

Cea mai sigură metodă de a proteja alunițele este să eviţi expunerea la soare în timpul zilei între orele 11,00 și 16,00, atunci când potențialul negativ al radiațiilor UV este maxim. Iar în acest interval orar, şi nu numai, să aplici creme de protecție solară cu SPF de minimum 30. De ce ”nu numai”?

 Nisip, apă, ciment – inamicii neştiuţi

Protecția solară pe durata întregii zile este foarte indicată deoarece razele UVA, puțin percepute în mod direct, sunt prezente pe tot parsursul zilei și au potențial efect cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina, la rândul ei, se poate reflecta de pe diverse suprafețe, cum ar fi nisip, zăpadă, apă sau ciment, astfel încât, chiar dacă stăm la umbră, radiațiile UV pot încă să ne deterioreze pielea și, implicit, alunițele.

Expunere excesivă în copilărie – risc sporit la maturitate

Medicul atrage atenţia în mod special asupra pericolelor la care îşi expun copiii părinţii care îi ţin prea mult la plajă: ”Episoadele repetate de arsuri solare în timpul copilăriei vor crește riscurile de a dezvolta cancer de piele la maturitate și, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importantă”. Pentru cei mici, atenţie!, produsele de protecţie solară trebuie să aibă SPF 50.

”Cel mai bine este ca cei mici să evite expunerea directă la soare și să rămână la umbră, îmbrăcămintea adecvată și o pălărie fiind principalele mijloace de protecție. Pielea bebeluşilor poate fi afectată de produsele de protecție solară, astfel că este indicat ca produsul să fie testat mai întâi pe o suprafață mică de piele”,  adaugă specialistul.

Başca pistrui şi riduri

În afară de riscul de a provoca cancer de piele, expunerea în exces la soare înseamnă, de asemenea, favorizarea apariției de riduri, pistrui, subțierea pielii și a vaselor de sânge dilatate. Așadar, protecția solară este importantă atât din punct de vedere medical, cât și estetic.

Cum protejezi alunițele

Pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat să pleci de pe plajă în intervalul de maximă intensitate a razelor UV, să porţi pălărie cu boruri largi, să foloseşti cremă de protecție solară și ochelari de soare. Este recomandată utilizarea unei creme cu indice de protecție SPF 30+ cu 20 de minute înainte de a ieși afară, precum și reaplicarea produsului la fiecare două ore, în cazul în care nu putem evita expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată.

Cât de eficienţi sunt plasturii?

Acoperirea alunițelor cu plasturi este o măsură eficienţă limitată, de aceea, atunci când mergi la plajă sau știi că vei petrece mai mult timp în soare, este cel mai bine să porţi un costum de baie protector, care blochează razele UV sau haine lejere, subțiri, care acoperă o suprafață cât mai mare a corpului.

Paza bună trece primejdia rea

Doar prevenţia te ajută să ajungi la un echilibru între sănătatea pielii şi bucuria expunerii la soare. Iar dacă vrei (şi chiar ar trebui să vrei!) să ții sunt observație numărul alunițelor de pe corpul tău și evoluția lor, cartografierea acestora – în cadrul unei consultaţii dermatologice – este cea mai eficientă metodă de monitorizare. Cu cât este cancerul de piele mai devreme detectat, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare!

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu