ATENȚIE! Apa se scumpește. Care este prețul unui metru cub de apă

Embed:

Preţul unui metru cub de apă şi canalizare în Capitală s-a scumpit cu un leu şi 50 de bani. Asta chiar dacă, cei de la "Apă-Canal Chişinău" au cerut o ajustare a tarifului cu 2,56 de lei.

Totodată, pentru locuitorii oraşului Ungheni tariful va creşte cu 7 lei şi 52 de bani, în timp ce furnizorul a solicitat majorarea cu 10,41 lei. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. 

ANRE a aprobat tarife diferenţiate pentru persoanele fizice şi cele juridice.

Un metru cub de apă şi canalizare pentru consumatorii casnici din Capitală va costa 10 lei şi 69 de bani. Furnizorul a cerut ca tariful să fie de 11 lei şi 75 de bani. Astfel, dacă ANRE accepta majorarea cerută de furnizor, cu 2 lei şi 56 de bani, atunci un locuitor al Capitalei, lunar, achita cu 18 lei mai mult.

Acum însă, cheltuielile vor creşte cu doar 11 lei. Persoanele juridice vor plăti 24 de lei şi 46 de bani pentru un metru cub, cu un leu şi 50 de bani mai mult şi nu cu 2,56, cum a solicitat întreprinderea.

Administraţia "Apă-Canal Chişinău" spune că aceste scumpiri sunt necesare pentru a putea acoperi pierderile de apă din reaţea, care anul trecut au fost de 27 de milioane de metri cubi.

Totodată, majorarea tarifului este o condiţie a instituţiilor financiare europene care vor oferi 62 de milioane de euro pentru modernizarea reţelelor de apă şi a staţiei de epurare.

Directorul "Apă-Canal Chişinău" spune că există riscul ca proiectul să fie anulat din cauza faptului că ANRE nu a aprobat integral solicitarea lor de majorare a tarifului.

"Este un risc pe care ni-l asumăm cu toţii împreună - probabilitatea că nu vom scăpa de miros şi nu vom avea servicii de o calitate mai bună. În condiţiile în care nu vom face investiţii, frica noastră este că nu vom fi capabili să micşorăm volumul pierderilor.", a afirmat directorul "Apă-Canal Chişinău", Veronica Herța.

Şeful ANRE spune că cererea furnizorului de apă a fost acceptată parţial, deoarece aceştia au prezentat un raport în care nu au fost argumentate cheltuieli de peste 100 de milioane de lei.

Totodată, ANRE recomandă conducerii "Apă-Canal Chişinău" să reducă pierderile de apă din reţea.

"Aceste pierderi la moment constituie în jur de 43 de procente din cantitatea de apă livrată consumatorilor. Este un procent foarte mare. Un element de bază din aceste pierderi, constituie furturile. Regretabil că astăzi Apă-Canal Chişinău nu a venit cu un plan bine determinat de luptă contra furturilor. ", a declarat directorul ANRE, Tudor Copaci.

Un metru cub de apă şi canalizare pentru cei 15 mii de consumatori casnici din Ungheni va costa 20 de lei şi 47 de bani. Întreprinderea a cerut ca tariful să fie de 23 lei şi 36 de bani.

Iar persoanele juridice şi instituţiile de stat nu vor plăti tarif diferenţiat, cum era până acum.

Ei vor achita 38 de lei şi 47 de bani pentru un metru cub.

Autorităţile din Ungheni spun că dacă nu erau aprobate aceste majorări, întreprinderea risca să intre în faliment, întrucât doar în 2016 a înregistrat pierderi de două milioane de lei.

"S-au întărit tarife subestimate. Este de dorit ca într-un timp mai restrâns, timp de o jumătate de an, maximum un an, să venim cu propunerea de a fi tarifele ajustate. ", a comunicat directorul "Apă-Canal Ungheni", Petru Scutaru.

Preţurile pentru serviciile de apă şi canalizare din Chişinău nu au fost ajustate din 2009, iar cele din Ungheni au fost modificate ultima dată în 2013. Noile tarife aprobate de ANRE vor intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

loading...

Lasă un comentariu