Atentat la Nisa: Criminalul nu avea legatura cu Statul Islamic. Ce au mai descoperit anchetatorii

Autorul atacului de la Nişă, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, a premeditat totul însă nu avea legături cu Statul Islamic, a anunţat luni procurorul-şef din Paris, Francois Molins, în urmă anchetei desfăşurate informează ziare.com.

"Am verificat calculatorul lui. Bărbatul a căutat de mai multe ori pe Internet modul de organizare a ceremoniilor de la Nişă, de Ziua Naţională. A căutat de asemenea informaţii despre accidente rutiere. În ce priveşte camionul, am stabilit şi o adresă. Se pare că bărbatul avea nevoie de bani şi a cerut bani în ziua respectivă. Prin urmare, constatăm că atacul a fost premeditat", a spus Molins, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că atacatorul a mers pe 4 iulie la firma de unde a închiriat camionul. Autovehiculul a fost preluat o săptămâna mai târziu, cu doar 3 zile înainte de Ziua Naţională a Franţei, iar atacatorul a schiţat câteva trasee.

Molins a oferit detalii despre personalitatea bărbatului: "Pare un bărbat foarte departe de preceptele religioase, nu era un credincios practicant".

"A fost descris drept un bărbat violent, în special în relaţia cu soţia şi copiii - avem mărturii ale vecinilor. Cu 8 zile înainte de atac, şi-a lăsat barbă, explicând că a fost în scopuri religioase. Nu înţelegea de ce gruparea Stat Islamic nu poate avea un teritoriu al său. A urmărit o înregistrare video cu o decapitare şi ar fi spus apropiaţilor că este obişnuit cu astfel de imagini", a mai spus procurorul-şef din Paris.

Acesta a precizat că în computerul atacatorului au fost găsite căutări pe Internet din perioada 1-13 iulie, care fac referire la curente anarhiste, precum şi la curente religioase şi la unelte de propagandă ale Statului Islamic.

"A fost interesat şi de sărbători ale islamului. A urmărit înregistrări ale atacului armat din Orlando din SUA. Am găsit fotografii cu caracter foarte violent şi fotografii în legătură cu islamul radical şi cu primele pagini din revista Charlie Hebdo", a mai spus Molins.

Chiar şi aşa, oficialul francez a subliniat că "niciun element din anchetă nu demonstrează o legătură directă a atacatorului cu gruparea Statul Islamic", însă elementele găsite pe calculatorul acestuia dau de înţeles că era interesat de această mişcare.

Tot luni, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, anunţase că nu poate spune sigur dacă criminalul avea legături cu Statul Islamic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu