ATACURI TERORISTE în moschei din Noua Zeelandă: 50 de persoane au murit

Embed:

Masacru în Noua Zeelandă. În jur de 50 de oameni şi-au pierdut viaţa şi tot atâţia au fost grav răniţi în două atacuri armate comise în două moschei din oraşul Christchurch.

Poliţia a reţinut patru suspecţi: trei bărbaţi şi o femeie. Unul dintre cei reţinuţi a transmis atacul în direct pe Facebook. Vă atenţionăm că imaginile vă pot afecta emoţional.

Din video se observă cum atacatorul aruncă o armă şi ia alta din portbagajul maşinii, după care se îndreaptă spre intrarea în moscheie şi începe să tragă.

Ulterior, acesta iese din clădire şi împuşcă oamenii pe stradă. La scurt timp după publicarea imaginilor, administratorii reţelei de socializare au şters contul presupusului atacator.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova condamnă atacul terorist împotriva a două moschei din Noua Zeelandă.

Într-o postare pe o rețea de socializare, MAEIE și-a exprimat sentimentele de durere și solidaritate tuturor celor care au avut de suferit de pe urma acestei crime.

"MAEIE condamnă cu fermitate șocantul atac terorist împotriva a două moschei din NouaZeelandă. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile și rudele celor care au avut de suferit de pe urma acestei crime odioase", se arată într-o postare pe pagina Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Premierul Noii Zeelande a calificat atacurile drept atentat terorist şi a declarat că ţara sa nu va renunţa la valorile pe care le împărtăşeşte.

"Suntem o națiune mândră cu peste 200 de etnii, 160 de limbi, iar în această diversitate avem valori comune. Una dintre aceste valori este compasiunea noastră și sprijinul comunității afectate în mod direct de această tragedie", a spus premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Şi premierul Australiei a transmis condoleanţe familiilor celor ucişi, numidu-l pe unul dintre atacatori, de origine australiană, ca fiind "terorist".

"Pot confirma că o persoană reţinută este cetăţean născut în Australia. Condamnăm cu fermitate acest atac violent comis astăzi de către un extremist de dreapta, un terorist violent", a spus premierul Australiei Scott Morrison.

Comisarul Poliţiei din Noua Zeelandă a declarat că patru suspecţi au fost reţinuţi, unul dintre ei fiind pus sub acuzare pentru crimă în proporţii deosebit de mari.

"Patru persoane sunt în custodie. Trei bărbaţi şi o femeie. Până acum, o persoană în vârstă de 28 de ani a fost pusă sub acuzare pentru crimă şi va compărea mâine dimineaţă în faţa instanţei."

Mai multe persoane înarmate au intrat în două moschei din oraşul Christchurchdin Noua Zeelandă şi au început să tragă în toate părţile.

În maşinile celorlalţi suspecţi au fost găsite dispozitive explozive. Potrivit martorilor oculari, suspecţii au inspectat fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Poliţia a evacuat clădirile şi a îngrădit accesul în zonă. Toate şcolile din oraş au fost închise şi elevii rămân în interiorul acestora până când pericolul va fi îndepărtat.

Mai mulţi lideri de state, precum şi oficiali europeni au reacţionat, exprimându-şi condoleanţele. Şi Ministerul de Externe de la Chişinău a condamnat atacul terorist şi a transmis că gândurile se îndreaptă către familiile celor care au avut de suferit de pe urma acestei crime odioase.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu