Atacuri dure la adresa lui Filat din tabăra comuniştilor: Cum s-a furat un miliard de lei de la Banca de Economii

Embed:

Guvernarea AIE şi, în special, premierul Vlad Filat sunt acuzaţi de aducerea Băncii de Economii în pragul falimentului. Consilierul PCRM Victor Gurău a prezentat astăzi o schemă, potrivit căreia de la Banca de Economii s-a furat peste 1,5 miliarde de lei. Acesta face referire la un raport al FMI şi la un studiu de audit la BEM. 

Gurău menţionează că banii s-au furat după ce în fruntea Consiliului de Administraţie al BEM a fost numit omul lui Vlad Filat, Victor Bodiu

Gurău mai spune că dacă la începutul anului 2012 BEM avea credite neperformante în valoare de 260 milioane de lei, la sfârşitul anului suma acestora a depăşit 1,5 miliarde de lei. 

"Guvernul a alocat credite neperformante. Şi anume: Grupului Bodiştean – peste 520 milioane lei, Grupului Tamailî – 100 mln, Manoli – 100 mln, Edescom – 85 mln, Shor – 50 mln, Glamedcom – 45 mln. Mai sunt cinci sau şase firme, care au primit credite de peste 9 mln de euro, care nu sunt platitoare de TVA", a precizat Gurău. 

Consilierul PCRM menţionează că, în acest mod, se urmăreşte decapitalizarea băncii, pentru ca, ulterior, instituţia să fie preluată. "După 9 luni de activitate în 2012, banca a raportat venituri de peste 38 milioane de lei, iar la sfârşitul anului - pierderi de 313 milioane de lei. Potrivit Băncii Naţionale, BEM va falimenta, dacă nu se alocă suma de 580 milioane de lei", a mai subliniat Victor Gurău. 

"O lichidare dezorganizată a Băncii de Economii va avea impact asupra pensionarilor şi va contamina deponenţii altor bănci, afectând stabilitatea financiară generală", a mai spus consilierul PCRM.

Mai mult, Victor Gurău vorbeşte despre o înţelegere dintre premierul Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceslav Platon, potrivit căreia prim-ministrul ar încerca să cumpere de la ultimul cele 40% din acţiunile BEM, pe care le deţine în acest moment: "Platon a adunat peste 40% de la mai multe persoane, inclusiv de la Plahotniuc".

Victor Bodiu nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţile, iar purtătorul de cuvând al lui Vlad Filat, Igor Volniţchi, a calificat declaraţiile lui Gurău drept aberaţii.

Pe data de 24 ianuarie, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, i-a adresat premierului Vlad Filat o scrisoare, în care atenţiona asupra pericolului devalorizării artificiale a acţiunilor Băncii de Economii, în scopul privatizării ulterioare a acesteia. Deşi Victor Gurău reprezintă în Consiliul municipal Chişinău Partidul Comuniştilor, deputatul comunist Oleg Reidman a declarat că declaraţiile de astăzi nu reprezintă poziţia oficială a formaţiunii.

"Asta e opinia domnului Gurău. Eu nu cred că Banca de Economii este în stare de faliment, dar situaţia este grea. Fiecare om are nişte informaţii din interior sau exterior, dar nu cred că banca este acum în stare de faliment", a declarat deputatul PCRM, Oleg Reidman.

Publika.md menţionează că statul deţine controlul pachetului majoritar de 56% în Banca de Economii şi majoritatea membrilor în Consiliul de Administraţie al băncii. Totodată, 40 % dintre acţiuni sunt deţinute de persoane juridice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu