Atac raider la Cricova. Primarul localităţii îl acuză pe afaceristul Nicolae Ciornîi

Primarul de Cricova, Valentin Guţan, bate alarma. El a declarat, potrivit union.md, că primăria orașului Cricova a devenit ținta unui atac raider comis de businessmanul Nicolae Ciornîi, sub acoperirea instanţelor de judecată. 

Potrivit primarului Valentin Guțan, un teren de 11 hectare din proprietatea localității a fost acaparat la un preț de nimic, de 112 mii de lei, ca mai apoi să fie pus gaj la bancă  de către agentul economic, fiind evaluat la suma de 11 milioane de dolari.

"În 2004 am dat în arendă terenul pentru 25 de ani agentului economic SRL Ecoteh Lider, care face parte din holdingul "Agro Management Grоup" condus de Ciornîi. În 2006, Consiliul local a luat decizia să-l scoată la vânzare-cumpărare. Văzând că arendașii nu sunt de bună credință, Primăria abrogă decizia de vânzare a terenului și agentul economic ne atacă în judecată. Am umblat prin diferite instanțe și în final Curtea Supremă de Justiție ne obligă să vindem terenul la prețul de 112 mii lei. Ulterior agentul economic l-a pus gaj la o bancă pentru suma de 11 milioane de dolari. Vă dați seama de valoarea adevărată a lotului, cumpărat cu 112 mii lei", a explicat Valentin Guțan.

Ulterior, agentul economic a înaintat o pretenţie Primăriei Cricova, prin care îi solicită să achite 11 milioane de lei drept prejudiciu pentru că nu a activat din cauza autorităților locale și a ratat profitul. Judecătoria Economică a obligat Primăria Cricova să achite 8 milioane de lei prejudiciu agentului economic.

"Noi am contestat-o la Curtea de Apel. Acum dosarul este pe rol. Vă dați seama că din 13 milioane de lei care este bugetul orașului Cricova să achiți unui agent economic 8 milioane este paradoxal. Și mai interesant este că instanțele de judecată au recunoscut că decizia contravine mai multor articole din Legea administrației publice locale și din Legea cu privire la unitatea publică a proprietăților administrativ teritoriale", a precizat primarul.

Valentin Guțan așteaptă ca Procuratura Generală să se autosesizeze și să fie anulată decizia de vânzare-cumpărare a terenului.

"Vrem să obținem anularea contractului de vânzare. Admit că Primăria ar accepta ulterior să-l vândă, dar la un preț rezonabil. Voi cere și audiență la președintele țării, care ca garant al Constituției ar trebui  să clarifice situația", mai spune primarul orașului Cricova.

Acesta a adăugat că în spatele afacerii stă businessmanul Nicolae Ciornîi, proprietarul  holdingului "Agro Management Grоup", fost vicepreședinte al companiei "Lukoil" și acționar principal al "Chateau Vartely".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu