Atac cu drone în Arabia Saudită: UE cheamă la cea mai mare reţinere

Uniunea Europeană a chemat luni la "cea mai mare reţinere" după acuzaţiile aduse de Washington împotriva Teheranului în urma unui atac ce drone asupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, care a fost revendicat de rebelii yemeniţi, scrie agerpres.ro.

"Atacul de ieri cu drone împotriva a două instalaţii petroliere Aramco în Arabia Saudită reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea regională", a deplâns purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

"Într-un moment în care tensiunile în regiune exacerbează, acest atac subminează eforturile de dezescaladare şi dialogul în curs", a adăugat ea.

"Este important să stabilim clar faptele şi să determinăm responsabilitatea acestui atac deplorabil. În acelaşi timp, Uniunea Europeană îşi reiterează apelul pentru cea mai mare reţinere şi o dezescaladare", a declarat ea.

Preţul petrolului a crescut luni după atacul asupra instalaţiilor petroliere saudite, care a redus brutal aprovizionarea mondială şi a trezit teama unei escaladări militare între Statele Unite şi Iran.

Exploziile au declanşat incendii în rafinăria Abqaiq, cea mai mare pentru prelucrarea petrolului din lume, precum şi pe câmpul petrolier Khurais.

Rebelii yemeniţi houthi, sprijiniţi de Iran şi care se confruntă de cinci ani cu o coaliţie militară condusă de Riad, au revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul că este în spatele atacului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu