ATAC CU BOMBĂ într-o piaţă aglomerată din Thailanda. Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar 19 au fost rănite

Embed:

Trei persoane şi-au pierdut viaţa luni în explozia unei bombe într-o piaţă din sudul Thailandei, pradă unei rebeliuni musulmane separatiste, a anunţat poliţia, potrivit AFP, scrie dcnews.ro.

"Bomba, ascunsă într-o motoretă, a explodat în piaţa Pimonchai din centrul oraşului Yala, rezultând 3 morţi şi 19 răniţi", a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, responsabilul poliţiei însărcinat cu ancheta.

"Martorii au explicat că suspecţii au oprit motoreta în faţa unui stand în care se vindea carne de porc, cu 10 minute înaintea exploziei", a precizat poliţistul. Acest detaliu duce în direcţia unui atac al rebeliunii musulmane, budiştii - minoritari în această regiune - consumând porc, spre deosebire de vecinii lor musulmani.

"Este primul mare atac în centrul oraşului Yala din ultimii doi ani", a subliniat poliţistul, în timp ce atacurile din sudul Thailandei sunt cel mai adesea ambuscade vizând convoaie militare sau asasinate ţinte ale unor persoane (responsabili din administraţia locală sau profesori) considerate compromise cu puterea centrală.

Conflictul separatist din extremitatea sudică a Thailandei a făcut 235 de morţi în 2017, un număr în scădere raportat la anii precedenţi din cauza reducerii atacurilor rebele, potrivit organizaţiei Deep South Watch. Majoritatea victimelor sunt civili.

Acest conflict, soldat cu aproape 7.000 de morţi din 2004, este rareori prezent în atenţia presei mondiale, deşi are loc la câteva sute de kilometri de plajele turistice ale Thailandei.

În această regiune din extremitatea sudică, aparţinând Malaeziei până la începutul secolului 20, Thailanda - majoritar budistă - duce o politică de asimilare forţată a musulmanilor autohtoni.

De la instalarea la putere a juntei militare după lovitura de stat din mai 2014, în pofida negocierilor aflate în punct mort, atentatele au fost mult mai rare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu