AŞTEPTAREA A LUAT SFÂRŞIT! Laureații premiilor Nobel își vor primi azi distincţiile

Embed:

Laureații premiilor Nobel din acest an îşi primesc distincțiile în cadrul a două ceremonii solemne. La Oslo, în capitala Norvegiei a avut loc deja decernarea trofeului pentru Pace. Restul distincţiilor sunt înmânate în cadrul unui eveniment care se desfăşoară la Stockholm.

Ceremonia de la Oslo s-a încheiat acum aproximativ o oră. Denis Mukwege şi  Nadia Murad au primit premiul Nobel pentru Pace, pentru eforturile lor de a pune capăt violenţelor sexuale comise în timpul războaielor.

"Să acţionezi e o alegere: de a susţine sau nu o femeie, de a o proteja sau nu, de a-i apăra sau nu drepturile, de a fi sau nu alături de ea în ţările devastate de războaie", a declarat Denis Mukwege, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Între timp, la Stockholm a început ceremonia de decernare a premiilor Nobel pentru medicină, chimie, fizică şi economie. Ultima distincţie este, de fapt, acordată de Banca Naţională a Suediei în memoria lui Alfred Nobel, dar e cunoscută ca premiul Nobel pentru Economie.

Premiul pentru Medicină are doi laureaţi. Savanții James Allison şi Tasuku Honjo, recompensaţi pentru descoperirea unei noi terapii împotriva cancerului.

Arthur Ashkin din Statele Unite, Gerard Mourou din Franţa şi Donna Strickland din Canada sunt câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică. Prestigioasele distincții au fost acordate pentru cercetările în domeniul laserului. 

Frances Arnold, George Smith și Gregory Winter au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Chimie, pentru dezvoltarea unor tehnologii revoluţionare folosite în industria farmaceutică. 

Tot astăzi, americanii William Nordhaus şi Paul Romer primesc distincţia pentru economie. Cei doi au revoluţionat teoriile economice prin includerea schimbărilor climatice şi a inovației tehnologice.

Premiul pentru Literatură nu s-a acordat anul acesta, din cauza scandalului prin care trece Academia Suedeză, instituţia care se ocupă de decernarea distincției. 18 femei l-au acuzat pe soţul unei membre a Academiei de hărţuiri şi abuzuri sexuale.

Anul viitor, Nobelul pentru Literatură va avea doi laureaţi. 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu