Aşteptând verdictul Curţii Constituţionale. Ce va urma dacă alegerile vor fi recunoscute valide

Embed:

Curtea Constituțională se va pronunţa astăzi asupra legalităţii alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Magistraţii vor examina raportul final prezentat săptămâna trecută de Comisia Electorală Centrală şi vor anunţa dacă scrutinul a întrunit normele consfinţite în Legea Supremă.

Curtea Constituţională urmează să emită o decizie şi în cazul contestaţiilor depuse de trei concurenţi electorali. 

Este vorba de Oleg Brega, care a contestat procedura de distribuire a mandatelor de deputat, de PCRM, care consideră drept ilegală participarea la alegeri a Partidului Comunist Reformator şi de contestaţia socialiştilor, care nu recunosc rezultatele scrutinului şi cer organizarea de alegeri repetate.

Cinci partide au acces în Parlament, în urma scrutinului din 30 noiembrie.  Este vorba despre PSRM, PLDM, PCRM, PDM şi PL. 

Publika.md precizează că preşedintele ţării este obligat să convoace noul Legislativ până în data de 30 decembrie, dacă astăzi Curtea Constituțională validează scrutinul parlamentar.

La prima reuniune a Parlamentului, aleșii vor primi legitimaţiile de deputat. Potrivit Regulamentului Parlamentului, aceasta este condusă de cel mai în vârstă deputat, iar în cazul validării mandatelor aceasta va fi prezidată de socialistul Eduard Smirnov.

După constituire, deputații în termen de zece zile formează fracțiunile, iar apoi aleg conducerea Parlamentului.

În cazul stabilirii unor încălcări în cadrul scrutinului sau la numărarea voturilor, alegerile sunt declarate nule, iar CEC organizează, pe parcurs de două săptămâni, votarea repetată, în baza acelorași liste electorale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu