Astăzi se împlineşte un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar al ţării

Embed:

Astăzi se împlineşte un an de când Mihai Ghimpu deţine funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. În această perioadă, activitatea lui Mihai Ghimpu la conducerea ţării a fost marcată de evenimente care au accelerat pulsul vieţii politice din Moldova.

La începutul anului, Mihai Ghimpu a emis un decret referitor la crearea Comisiei de Condamnare a Comunismului. Proiectul de hotărâre pe marginea Raportului, înaintat de Ghimpu, prevedea condamnarea regimului totalitar, interzicerea simbolurilor comuniste, precum şi elaborarea unei legi a lustraţiei. Însă unele componente ale Alianţei de guvernânt s-au opus adoptării acestei hotărâri pe motiv că ar "scinda societatea".

Comunismul nu a fost condamnat, iar proiectul de hotărâre urmează a fi "studiat foarte bine", au declarat cei patru lideri ai Alianţei.

Cu prilejul paradei de 9 mai de la Moscova, discuţiile în contradictoriu au devenit mai evidente. Iniţial, Mihai Ghimpu era gata să participe, dar s-a răzgândit, după ce Alianţa a insistat ca militarii moldoveni să defileze la paradă.

Astfel, Mihai Ghimpu a ales să fie prezent la manifestaţiile de la Chişinău. Ulterior, sub presiunea partenerilor, Mihai Ghimpu a acceptat ca militarii noştri să participe la paradă, iar el a mers doar la summit-ul liderilor CSI.

Dar peste o lună, preşedintele interimar al ţării a semnat un decret prin care declara 28 iunie Ziua comemorării ocupaţiei sovietice, ceea ce a trezit numeroase dispute în societate şi în cadrul Alianţei.

Nici reacţia Rusiei, moştenitoarea URSS, nu a întârziat. La scurt timp după semnarea decretului, o cantitate importantă de vinuri moldoveneşti a fost blocată în vama Solnţevo, de lângă Moscova, pe motiv că vinul ar conţine substanţe nocive.

Deputaţii Dumei de Stat au condamnat decretul şi l-au acuzat pe Ghimpu de tentativă de înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse. Mai târziu, Curtea Constituţională a anulat decretul.

În timpul interimatului său, Mihai Ghimpu a stabilit şi un record la capitolul acordării de distincţii de stat. Potrivit preşedintelui, "fiecare cetăţean care a făcut ceva bun merită o distincţie". Numai în luna august el a conferit 51 de titluri, medalii şi ordine.

Lasă un comentariu