Astăzi se împlinesc şase ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene

Embed:

Astăzi se împlinesc şase ani de la cel mai important val de extindere din istoria UE. Întâi mai 2004 este ziua în care zece ţări s-au alăturat familiei europene: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

1 mai 2004 înseamnă pentru Uniunea Europeană: 10 membri noi cu 73 de milioane de locuitori şi nouă limbi oficiale. Astfel, graniţa UE s-a deplasat către est cu aproximativ 1000 de kilometri.

Extinderea a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre, a facilitat modernizarea economică a acestor ţări şi a creat instituţii mai stabile.

România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007. În prezent, Croaţia, Turcia şi fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au fost acceptate oficial drept ţări candidate la aderarea la UE.

Cinci state din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo au statutul de ţări potenţial candidate. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre.

loading...

Lasă un comentariu