Astăzi se împlinesc exact 100 de zile de când a fost învestit Guvernul Sandu

Embed:

Astăzi se împlinesc exact 100 de zile de când a fost învestit Guvernul Sandu. Până atunci, însă, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză politică şi instituțională, ca urmare a faptului că PSRM şi Blocul "ACUM" au decis să formeze o alianţă după expirarea termenul stabilit de Curtea Constituţională. Cum s-a ajuns aici, aflaţi în cele ce urmează.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, preşedintele Igor Dodon a avut mai multe runde de discuţii cu majoritatea partidelor care au acces în Legislativ. Ultima întâlnire de acest gen a fost la începutul lunii aprilie, atunci când doar PDM şi PSRM au dat curs invitaţiei. î

Discuţiile dintre formaţiunile parlamentare au fost relansate la începutul lunii iunie.

Asta după ce Curtea Constituţională, în urma unei sesizări a preşedintelui Igor Dodon, a stabilit că data limită de formare a Guvernului este 7 iunie. Însă această hotărâre a Curţii a fost sfidată de Partidul Socialiştilor şi de cele două formaţiuni care constituie blocul "ACUM". În seara de 8 iunie a fost ales un nou Guvern, în frunte cu Maia Sandu. Totul s-a întâmplat într-un timp record. În doar o oră, liderul PAS a prezentat programul de activitate al executivului şi lista miniştrilor în faţa deputaţilor, iar la scurt timp aceştia au depus jurământul. Învestirea Guvernului Sandu a fost însă declarată neconstituţională de către magistraţii Curţii Constituţionale.

La o săptămână de la învestirea ilegală a Guvernului Sandu, Partidul Democrat din Moldova s-a retras de la Guvernare. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, după şedinţa Consiliului Naţional Politic al formaţiunii. În data de 15 iunie, Curtea Constituţională şi-a anulat mai multe decizii, între care cea de dizolvare a Parlamentului şi de nerecunoaștere a învestirii Guvernului condus de Maia Sandu. În comunicatul de presă difuzat de Curte, se preciza că în aceste condiţii Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi, dar şi Guvernul Maia Sandu devin constituţionale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu