Astăzi se împlinesc 56 de ani de când Belka și Strelka au zburat în cosmos

Povestea căţeluşei Laika e deja cunoscută, ea fiind cunoscută drept primul animal lansat în spaţiu în 1957, la bordul Sputnik 2. Destinul său a fost tragic, căţeluşa murind la scurt timp de la lansarea în orbită din cauza hipertermiei.

Alături de ea, alţi 35 de câini maidanezi au fost aleşi pentru a lua parte la diferite zboruri în spaţiu, înainte de prima misiune cu echipaj uman, la care avea să participe Yuri Gagarin. În acel moment, URSS era în fruntea explorării spaţiale, în strânsă competiţie cu Statele Unite. Cum tehnologia nu era suficient de avansată atunci şi rachetele nu se puteau întorcea în siguranţă la sol, era evident că Laika va muri în timpul zborului, scrie playtech.

Inginerii ruși foloseau un costum spațial special conceput pentru câini, care monitoriza semnele vitale ale acestora, inclusiv tensiunea arterială și bătăile inimii. Încercau să descopere cum reacționează corpul câinilor în condiții de imponderabilitate, ceea ce le-ar fi permis extrapolarea la oameni.

Detalii despre moartea câinelui Laika au fost desecretizate în anul 2002, la Congresul Spațial, unde s-a aflat că Laika a murit undeva la cinci ore de la lansare. Se crede că a murit din cauza supraîncălzirii navetei. La aceasta se mai adaugă și tensiunea provocată de frică și de stres. Chiar dacă inginerii nu aveau în acel moment o soluție pentru a aduce naveta în siguranță înapoi pe orbită, aceștia au asigurat în interiorul ei mâncare și oxigen pentru aproximativ 10 zile.

Câinele Laika a fost primul câine care a depășit bariera zborurile sub-orbitale, reușind să ajungă în spațiu. Acest lucru l-a transformat într-unul dintre cei mai populari câini de pe planetă, dar și unul dintre cei mai îndelung dramatizați. Oamenii se întreabă dacă a fost corect să se facă astfel de experimente și testări, în care se utilizau animale. Mai ales, în cazul câinelui Laika, care a fost urcat într-o navetă în care soarta i-a fost pecetluită. Era utilizat un animal incapabil să se apere, pentru o misiune sinucigașă.

Totuşi, trei ani mai târziu, ruşii au trimis iar un echipaj cu doi membri canini în spaţiu. Uniunea Sovietică a reuşit să lanseze pe orbită capsula spaţială Sputnik 5, pe 19 august 1960, având la bord câinii Belka şi Strelka, 40 de şoareci, 2 şobolani şi o varietate de plante la bord.

A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.

Pe 20 august 1960, după un zbor de 24 de ore, Belka şi Strelka, precum şi ceilalţi pasageri au revenit în atmosferă într-o stare perfectă. Cele două căţeluşe au participat chiar şi la o conferinţă de presă, organizată imediat după aterizare în sediul agenţiei sovietice de presă TASS. Ambele au trăit mult timp după asta. 

La numai câteva luni de la experiment, Strelka a născut şase căţei perfect sănătoşi. Unul dintre ei a fost adoptat de Nikita Hruşciov, care l-a dăruit mai apoi lui Caroline Kennedy, fiica preşedintelui Statelor Unite ale Americii John F. Kennedy. În prezent, figurile celor doi câini pot fi văzute în Muzeul Cosmonauticii din Moscova. Aşadar, povestea celor două este una cu final fericit, prin comparaţie cu a căţeluşei Laika.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu