Astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidulului Berlinului, simbol al Războiului Rece

Embed:
În urmă cu trei decenii, omenirea a devenit mai puternică şi mai unită. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidulului Berlinului, simbol al Războiului Rece. Germania şi întreaga lume sărbătoreşte demolarea cortinei de fier care a separat Vestul democratic de Estul totalitar. Cu această ocazie, în Berlin vor avea loc un şi de evenimente comemorative, dar şi concerte. La ceremonii vor participa mai mulţi artişti celebri, precum şi foşti disidenţi ai fostului regim comunist din Germania de Est.

Construcţia Zidului Berlinului a început în 13 august 1961, pe o porţiune de 45 de kilometri, având scopul de a împiedica migraţia oamenilor în zona de Vest, care era mult mai prosperă. Ulterior, structura s-a extins pe o lungime de 155 de kilometri. Mai mult, bariera de sârmă ghimpată a fost înlocuită cu un zid de beton, dublat apoi cu altul, iar casele din interior au fost distruse şi oamenii strămutaţi. În jurul lui, nisipul era greblat cu mare grijă, astfel încât să fie observate urmele celor care încearcau să-l treacă. Maica Brigitte, în vârstă de 77 de ani, îşi aminteşte cu durere despre perioada în care soldaţii patrulau zona şi aveau ordin să-i împuşte pe cei care încercau să ajungă dintr-o parte în alta.

În data de 9 noiembrie 1989, un demnitar comunist a anunţat, la o conferinţă de presă, că cei din Vest pot merge liber în Est. Declaraţia a fost hazardată, pentru că legea a intrat în vigoare abia a doua zi, dar efectele ei au fost uriaşe: sute de oameni s-au adunat la punctele de control din Zidul Berlinului şi au cerut să fie lăsaţi să treacă spre Vest. Grănicerii nu aveau ordine în acest sens, dar au cedat. A doua zi, pe 10 noiembrie, cădeau primele plăci de beton din zidul Berlinului. Pentru mulţi, căderea zidului a început însă cu doi ani înainte, când preşedintele american, Ronald Reagan, a cerut Uniunii Sovietice să permită unificarea Germaniei. Pentru rolul jucat de Reagan în luarea acestei decizii, în Berlin, i-a fost ridicată o statuie. Monumentul a fost dezvelit aseară de cancelarul german, Angela Merkel, şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

În câteva luni după căderea zidului Berlinului, regimurile comuniste din Europa de Est au început să cadă, iar în 1991 Uniunea Sovietică a dispărut de pe harta lumii.
loading...

Lasă un comentariu