Astăzi se împlinesc 23 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova

Embed:

Acum 23 de ani, Republica Moldova a scris o nouă pagină în istoria sa. Deputaţii din primul Parlament au adoptat, cu unanimitate de voturi, Declaraţia de Suveranitate a ţării. În 23 de ani, autorităţile nu au organizat nicio acţiune oficială pentru a celebra momentul.

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990, de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, aflate în componenţa URSS. Parlamentul de la Chişinău a adoptat documentul abia după proclamarea unui asemenea act de către alte republici sovietice - Estonia, Lituania, Letonia, Georgia şi Rusia.

Declaraţia stipulează supremaţia legilor RSSM asupra celor unionale, instituie cetăţenia republicană şi prevede dreptul de a stabili relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. În document este precizat faptul că Republica Sovietică Socialistă Moldova respectă statutul ONU şi, în calitate de subiect egal al relaţiilor internaţionale, se declară o zonă demilitarizată.

De asemenea, documentul stipulează caracterul unitar şi indivizibil al statului. Declaraţia de suveranitate a servit drept model pentru elaborarea Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată pe 27 august 1991, dar şi a Constituţiei Republicii Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu