Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificaţie mai are pentru Dvs 1 mai?

Embed:

Pe 1 mai, în majoritatea statelor lumii este marcată Ziua Internaţională a Muncii. Sărbătoarea are la origine dorinţa muncitorilor de a reduce ziua de lucru până la opt ore.

Ziua Internaţională a Muncii vine din Statele Unite ale Americii. Data apare în 1886. Fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor din SUA, George Edmonston, a fost cel care a iniţiat promovarea unei rezoluţii prin care cerea ca: "8 ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886".

Tot la acea dată, întâi mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe întreg teritoriul Statelor Unite. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde în stradă au ieşit circa 90 de mii de oameni. În urma acestei acţiuni, muncitorii au câştigat dreptul la opt ore de muncă, fără reducerea salariului.

Ziua de întâi mai a devenit cunoscută în toată lumea în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, când la Chicago au fost împuşcaţi de poliţie patru protestatari. În 1889, Internaţionala Socialistă a decretat întâi mai drept Zi Internaţională a Muncii, în memoria victimelor de la Chicago, ea fiind marcată prin manifestaţii muncitoreşti.

În ţările comuniste, până în 1990, 1 mai muncitoresc era prilej de manifestări grandioase în cinstea proletariatului şi a iubiţilor conducători. După căderea Сortinei de Fier, prima zi a lunii mai a revenit la semnificaţia sa iniţială. O zi liberă, în care cel ce munceşte tot anul trebuie să se odihnească.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, iar manifestările au căpătat amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În unele ţări, cum este China, Ziua Muncii s-a transfomat chiar în săptămâna muncii.

În Germania, sărbătoarea a fost adoptată în anul 1933, la iniţiativa partidului naţional socialist al lui Hitler, proaspăt ajuns la putere.

În România, Ziua celor ce muncesc a fost sărbătorită pentru prima data de către mişcarea socialistă în 1990.

În perioada regimului comunist, de 1mai, autorităţile organizau manifestaţii grandioase pe marile bulevarde. Coloanele de muncitori în ţinute festive trebuiau să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe.

Ce semnificatie mai are pentru Dvs 1 mai? Spuneţi ce gândiţi aici...

Lasă un comentariu