Astăzi este Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

România comemorează astăzi victimele Holocaustului, o pată neagră pentru istoria ţării vecine. Cu această ocazie, la memorialul din Bucureşti a fost organizată o ceremonie solemnă, la care participă oficiali, membri ai comunităţii evreieşti precum şi ai societăţii civile.

În cursul zilei, la Palatul Cotroceni va avea loc proiecţia filmului "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", în regia lui Radu Jude. Acum 77 de ani, la ordinul mareşalului Ion Antonescu, evreii din Bucovina şi Moldova de Nord au fost deportaţi în regiunea transnistreană. Sute de mii de oameni au murit împuşcaţi sau din cauza frigului, a foamei şi a bolilor epidemice, fiind îngropaţi în gropi comune.

Înainte să fie deportaţi, evreii au fost ţinuţi într-un ţarc. Au scăpat de masacru doar cei pe care românii i-au ascuns în pivinţe sau prin adăposturile de animale. În 2004, Guvernul de la Bucureşti a decis ca această zi să fie una comemorativă. Victimele Holocaustului sunt comemorate şi la nivel internaţional, la 27 ianuarie, în urma rezoluţiei 60/7, adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Odată cu instituirea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu