Astăzi este marcată Ziua internaţională pentru comemorarea victimelor terorismului

Ziua internaţională pentru comemorarea victimelor terorismului este marcată anual la 21 august, în conformitate cu rezoluţia 72/165 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru a sprijini victimele şi supravieţuitorii actelor de terorism şi pentru a promova şi proteja pe deplin drepturile lor umane şi libertăţile lor fundamentale, conform www.un.org.

Rezoluţia 72/165 consolidează eforturile depuse de Adunarea Generală, Comisia pentru Drepturile Omului şi Consiliul pentru Drepturile Omului pentru promovarea şi protejarea drepturilor victimelor de terorism.

Prin instituirea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor terorismului, Adunarea Generală reafirmă promovarea şi protejarea drepturilor omului şi statul de drept la nivel naţional şi la nivel internaţional, drept condiţii esenţiale pentru prevenirea şi combaterea terorismului.

Strategia globală de combatere de terorismului, adoptată unanim prin rezoluţia 60/288, la 8 septembrie 2006, stipulează că dezumanizarea victimelor se numără printre condiţiile favorabile în ceea ce priveşte răspândirea terorismului, iar cea mai eficientă modalitate de combatere a terorismului are loc prin intermediul măsurilor care vizează respectarea demnităţii umane şi menţinerea statului de drept, indică sursa citată anterior.

Cu toate că numărul statelor care sunt afectate de terorism creşte, numărul victimelor este concentrat în mare parte în cinci state: Afganistan, Irak, Nigeria, Somalia şi Siria.

Victimele actelor de terorism continuă să se confrunte cu efectele tragediilor o perioadă însemnată de timp după încheierea acestora. Adesea, acestea se simt neglijate în perioada de după producerea actelor teroriste. Doar câteva state deţin capacitatea de a îndeplini pe termen mediu şi lung condiţiile pentru ca victimele să se recupereze pe deplin, să se reabiliteze şi să se integreze în societate. Victimele se pot recupera şi pot gestiona trauma lor doar printr-un sprijin larg pe termen lung, care să includă ajutor psihologic, social şi financiar, pentru a se putea reface şi pentru a putea trăi cu demnitate, conform www.un.org.

Principala responsabilitate de a sprijini victimele terorismului şi de a le ajuta să îşi menţină drepturile revine statelor membre. Naţiunile Unite au un rol important în sprijinirea statelor membre în ce priveşte implementarea Pilonului I şi IV din Strategia globală de combatere a terorismului. Adunarea Generală a revizuit Strategia de combatere a terorismului prin trei rezoluţii (66/282; 68/276; 72/284) urmărind astfel consolidarea rolului important pe care îl reprezintă victimele în combaterea terorismului şi în prevenirea extremismului violent, precum şi în ceea ce priveşte recunoaşterea şi păstrarea drepturilor lor umane.

Această zi este marcată prin organizarea de evenimente de către misiuni permanente ale statelor membre la Naţiunile Unite în colaborare cu Biroul Naţiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului şi Directoratul Executiv al Comitetului pentru Combaterea Terorismului, scrie agerpres.ro.

''Terorismul este una dintre cele mai provocatoare chestiuni ale acestor vremuri şi o ameninţare serioasă pentru pacea şi securitatea internaţională. Din Tadjikistan în Marea Britanie, din Bagdad în Barcelona, aceste atacuri nemiloase ne-au zguduit pe toţi până în inimă. Nicio ţară nu se poate considera imună şi aproape fiecare naţionalitate din lume cade victimă atacurilor teroriste. (...) Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor terorismului, să ne amintim că trebuie să ne oprim din activităţile noastre şi să ascultăm victimele şi supravieţuitorii actelor de terorism, să le facem cunoscute vocile şi să fim de acord cu impactul terorismului asupra vieţilor lor. Putem învăţa din experienţele lor. (...)'', a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în mesajul din 2018 cu prilejul marcării Zilei internaţionale pentru comemorarea victimelor terorismului, conform www.un.org

Lasă un comentariu