Astăzi este marcată Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic

Conferinţa Statelor Părţi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) - a decis la cea de-a 20-a sesiune marcarea unei zile în memoria tuturor victimelor războiului chimic la data de 30 noiembrie a fiecărui an sau, după caz, în prima zi a sesiunii ordinare a Conferinţei.

Marcarea acestei zile va oferi, potrivit ONU, o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum şi de a reafirma angajamentul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de a elimina ameninţarea cu arme chimice, promovând astfel pacea, securitatea şi multilateralismul.

Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia, importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention - CWC).

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenţia a stabilit înfiinţarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Olanda. În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) (www.mae.ro).

Consiliul Executiv al OIAC, format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei, scrie Agerpres.ro.

Convenţia este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul general al ONU.

În cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi desfăşurată la Haga în perioada 19-20 noiembrie 2018, România a fost aleasă în Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu