Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Muncii

Embed:

În prezent, Ziua Internaţională a Muncii este marcată în peste 66 de ţări ale lumii. De-a lungul timpului, 1 mai reprezenta simbolul Revoluţiei şi al luptei de clasă, dar în ultimii ani sărbătoarea este marcată în mod diferit.

Istoria Zilei Internaţionale a Muncii are peste o sută de ani. Pe 1 mai 1886, muncitorii americani au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie de opt ore. Manifestaţiile s-au încheiat cu altercaţii sângeroase între protestatari şi Poliţie. La un an de la eveniment, membrii Congresului de la Paris al Internaţionalei a II-a au decis ca în fiecare an, pe 1 mai să desfăşoare demonstraţii, în amintirea grevei muncitorilor din Chicago.

În 1890, a fost marcată pentru prima dată Ziua Solidarităţii Muncii în Austro-Ungaria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, SUA şi Franţa. În unele ţări, precum Republica Sud-Africană, ziua de 1 Mai este sărbătoare de stat. În această zi, locuitorii Siciliei culeg romaniţe de câmp, flori despre care se crede că poartă noroc. În Spania, 1 mai este Sărbătoarea Florilor.

Iar pentru poliţia berlineză, ziua de astăzi este cu negru-n calendar, deoarece numeroase partide şi mişcări organizează mitinguri, ce degenerează în încăierări cu forţele de ordine.

În Moldova, sărbătoarea de 1 mai este considerată o tradiţie din vremurile sovietice. Ziua şi-a pierdut din conotaţia politică şi dă startul sezonului picnicurilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu