Astăzi, este marcată Ziua Internaţională a moaşelor. Ce spun femeile care activează în acest domeniu

Embed:

Apariţia unui copil în familie, este unul din cele mai aşteptate momente din viaţa unui om. Iar cele care ajută viitoarele mame să-și aducă pe lume micuții, sunt moașele. Astăzi este ziua lor profesională. Femeile care activează în acest domeniu spun că această profesie necesită multă dragoste și dăruire. Este o muncă foarte frumoasă, dar şi extrem de dificilă şi responsabilă, spun moașele de la Spitalul Clinic Municipal nr.1. Prin mâinile Ludmilei Boleac au reușit să treacă deja aproape 15 mii de micuți. Avea doar 19 ani când a primit prima naștere, care și până acum și-o amintește.”Foarte stresant, cu multă pregătire, cu multă gândire, cu frică, fiindcă cunoșteam complicațiile care pot să fie și asta nu-i așa de ușor și nu-i așa de simplu”, a declarat Ludmila Boleac, moașă. Ludmila lucrează deja de 31 de ani în calitate de moașă și spune că în tot acest timp a reușit să primească nașteri și mai complicate.”Chiar dacă pe undeva spun că asta-i record, la noi în instituție s-a născut un copil de 6 kg 240 gr, chiar eu l-am primit la un întâi octombrie, dar nici nu mai țin minte cu câți ani în urmă, vreo 7 - 8”, spune Ludmila Boleac, moașă. 


Lucia Balmuș a îmbrăcat halatul alb acum 27 de ani. A ales profesia de moașă din întâmplare, dar a îndrăgit-o pentru toată viața.

 

”Când auzi primul țipăt și când vezi că copilul e rozovior, bunișor, stă pe burtica mamei, mama plânge, tata alături la fel. Emoții pozitive, asta e ceva ce nu poate fi transmis”, a declarat Lucia Balmuş, moașă.Lucia spune că timp de câteva zile moașa devine o bună prietenă pentru viitoare mamă și că este foarte important contactul dintre cele două. Totodată, ea spune că și susținerea tatălui joacă un rol important.


”Bărbații sunt puternici, sunt bărbați care când discută cu soția, soția îi ascultă și tot ce îi spune ele toate fac”, spune Lucia Balmuş, moașă.Şi proaspeţii părinţi că munca moașelor este una importantă și că nu și-ar imagina cum ar fi o naștere fără ele.”Nu e o muncă dintre cele mai ușoare. E un lucru greu cred. Foarte multă susținere din partea lor, pentru că singură nu era să mă descurc.”La Spitalul Clinic Municipal nr.1 lucrează 70 de moașe. În prezent, în toate maternitățile din țară activează aproape 800 de moașe. Acestea primesc un salariu de până la 4000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu