Astăzi este marcată Ziua Climei. Care este impactul schimbărilor climatice din ultimii ani pentru omenire

În fiecare an, în data de 15 mai, se aniverseaza Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă. Schimbările climatice din ultimii ani au un impact semnificativ asupra tuturor lucrurilor care ne înconjoară.

Atât în Moldova, cât şi în restul lumii, temperaturile au crescut drastic în ultimul secol și au ajuns să treacă de cele mai multe ori de limita suportată de corpul uman, mai exact 32 grade Celsius. Cei de la New York Times au lansat o aplicație, prin care putem vedea cât de mult s-a încălzit clima în localitatea unde ne aflăm. Iată ce infografic primim pentru orașul Chișinău. 

Asta în condițiile în care în secolul trecut, temperatura medie anuală în țara noastră era de doar 8 grade, adică sub media normală, scrie prime.md

În timpul revoluției industriale, oamenii au dezvoltat aparate la scară mare, care au pompat în atmosferă cantități exagerate de gaze cu efect de seră, declanșând schimbările climatice pe care le resimțim astăzi. Acestea vor începe să aibă efecte în toate sferele: agricultură, economie, sănătatea oamenilor și a animalelor, migrația și multe altele. 

Dar ceea ce poate face fiecare dintre noi, nu e în măsură să salveze planeta. La nivel global, însă, e posibil. În urma istoricului acord semnat la Paris, în 2015, 195 de state ale lumii și-au propus să limiteze creșterea temperaturii globale medii cu cel mult 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului, comparativ cu cele 5, estimate de experți. 

Lasă un comentariu