Astăzi e Ziua EXPERTULUI JUDICIAR. Laboratorul dactiloscopic din Capitală a fost prezentat ÎN PREMIERĂ cu această ocazie

Embed:

Zece mii de expertize şi 250 de mii de obiecte au fost ridicate pentru probe, de la locul unor crime sau accidente în anul trecut.

Acesta este volumul de lucru al experţilor Centrului Tehnico-Criminalistic din Chişinău. Datele au fost prezentate în ajunul zilei Expertului Judiciar, care este marcată astăzi.

Cu acest prilej, în premieră,  instituţia a prezentat presei dotările din laboratoare. 

Laboratorul dactiloscopic din Capitală este locul unde sunt aduse toate lucrurile suspecte, ridicate din locul unde s-a produs o crima. Obiectele care ajung în acest birou sunt fotografiate, apoi prelucrate cu substanțe chimice, pentru a fi prelevate amprentele, după care urmează o matematică simplă: există sau nu pe ele urme lăsate în timpul săvârşirii unei crime. Probele ajung apoi, ca dovezi, în instanța de judecată.

Laboratorul dactiloscopic face parte din cele douăsprezece centre de cercetare criminalistică din cadrul instituţiei. Probele ajunse aici sunt cele mai securizate şi sunt păstrate până la 10 ani. Una din cele mai răsunătoare crime descoperite cu ajutorul tehnologiilor din acest laborator este cea de la Mereşeni, Hînceşti, de acum câteva luni, când trei adolescenţi au fost omorâţi cu sânge rece de un tânăr.

"Urmele sunt conservate, apoi sunt fixate în modul corespunzător şi sunt examinate pentru a stabili autorul acestor amprente. Suprafeţele netede de obicei au prioritatea de a primi contactul mâinii", a spus Ion Gîndea, şef al secţiei examinări şi evidenţe dactiloscopice.

În laboratorul tehnologiilor informaţionale specialiştii au misiunea să decodifice mesaje, foto şi video de pe dispozitivele electronice, ridicate în cadrul percheziţiilor.

"Dacă este un caz de exploatare a copiilor atunci de-obicei se solicită fotografii. Dacă este vorba de un caz de trafic sau droguri atunci cel mai des ne interesează comunicaţiile de pe reţelele de socializare, aplicaţiile de schimb rapid de mesaje cum ar fi viber, skype, telegram", a comunicat Ion Găină, şeful secţiei examinării tehnologiei informaţionale.

Iar experţii-criminalişti din domeniul balistic spun că datorită echipamentului modern, timpul de lucru asupra unui obiect delict poate dura şi câteva minute.

Şeful IGP, Alexandru Pînzari a menţionat că modernizarea Centrului Criminalistic a început acum trei ani.

"Acum datorită acestor tehnologii foarte moderne corpurile sunt ridicate, cercetate, supuse expertizelor şi constate ştiinţific, astfel fiind luate la bază de către instanţele de judecată", comunică şeful Inspectoratul General de Poliţie.

"Centrul efectuează la moment în jur de 30 de genuri de diferite expertize. Expertizele tradiţionale fiind dactiloscopia, traseologia, balistică, expertiza tehnică a documentelor. În fiecare zi noi primim ordonanţe de numire a expertizelor în toate domeniile pe care le avem", a afirmat Nicolae Bodrug, şeful centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP.
În cadrul centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare activează 52 de femei şi 82 de bărbaţi.

Publika.md aminteşte că Ziua Expertului Judiciar este o sărbătoare profesională instituită printr-o hotărâre de Guvern în aprilie 2017. De acum 2 ani, lucrătorii din domeniu se pot bucura de sărbătoare, marcată în 14 aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu