Astăzi au loc alegerile parlamentare în Estonia

Embed:

Astăzi au loc alegeri parlamentare în Estonia. Principalii concurenţi sunt Partidul de Centru al actualului premier Juri Ratas, Partidul Reformei condus de fostul europarlamentar Kaja Kallas, precum şi Partidul Popular Conservator din Estonia, o formaţiune de extremă-dreaptă, care militează pentru ieşirea ţării baltice din Uniunea Europeană.

Partidul de Centru şi Partidul Reformei sunt adversari tradiţionali, dar au guvernat şi împreună. Cele două formaţiuni susţin apartenența Estoniei la UE şi NATO şi au adoptat politici de austeritate,  astfel încât ţara baltică are cea mai scăzută rată a datoriei raportată la PIB din zona euro. 

Campania electorală a vizat subiecte precum fiscalitatea, învăţământul în limba rusă şi decalajul dintre mediul urban şi cel rural. Partidul de Centru a promis înlocuirea taxei unice pe venit de 20% cu un sistem progresiv, în timp ce Partidul Reformei vrea majorarea acesteia şi reducerea indemnizației de şomaj. 

Minoritatea rusă, care reprezintă un sfert din populaţia Estoniei, este îngrijorată de situaţia învăţământului în limba rusă. Partidul de Centru vrea să păstreze sistemul actual, moştenit din timpul URSS.  Dintre cei 880 de mii de alegători, circa 26 de procente au votat online.   

Parlamentul din Estonia are 101 deputaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu