Astăzi, 10 decembrie, este marcată Ziua Mondială a Fotbalului (FOTOREPORT)

Astăzi, 10 decembrie, este marcată Ziua Mondială a Fotbalului (World Football Day). Această inițiativă a fost înaintată de către Organizația Națiunilor Unite, având scopul de a aduce un omagiu sportului rege care a reușit să cucerească inimile a milioane de oameni din diverse colțuri ale mapamondului.

Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului.

În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju, ceea ce în traducere înseamnă ”a împinge cu piciorul”. Mai mult decât atât, un joc asemănător a fost datat în 1400 și la japonezi.

Fotbalul în Republica Moldova

Fotbalul este unul dintre cele mai populare genuri de sport în Republica Moldova. În perioada sovietică, între anii 1947 și 1955, jucătorii de fotbal ai echipelor chișinăuiene Dinamo și Burevestnik (mai târziu, Moldova și Nistru Chișinău) evoluau în Liga Superioară a URSS, iar cel mai bun rezultat a fost locul 6 în 1956. Acest rezultat a fost unul total neașteptat, deoarece în 1956 echipa moldovenească a fost debutantă în Liga Superioară a URSS și nimeni n-o lua în serios.

Totuși, echipa a început un sezon fără înfrângeri, având 11 meciuri câștigate (mai multe decât toate echipele) și împărțind primul loc în liga superioară cu echipele din Moscova Spartak și Torpedo (avea 15 puncte adunate). Doar din cauza raportului goluri marcate / ratate, echipa noastră a ocupat locul trei în clasament.

Impresionantă a fost victoria în deplasare în fața echipei Torpedo de la Moscova cu un scor de 4:1. Pentru o scurtă perioadă de timp, echipa chișinăuiană a ajuns să fie lider al campionatului! Și totul s-a întâmplat într-un sezon în care străluceau marii jucători sovietici: L. Yashin, N. Semonyan, I. Neto, E. Streltsov și alții.

Pe de o altă parte, în componența echipei Burevestnik se numărau așa fotbaliști ca Iurii Korotkov, Mihail Muhortov, Vitalii Vatskevic, Mihail Potapov, Valentin Mirgorodschi.  

 

loading...

Lasă un comentariu