Asistenţii sociali sunt adesea singurele ajutoare ale bătrânilor. Autorităţile promit că le majorează salariile

Embed:

Salarii mici şi volum mare de muncă. Sunt principalele probleme cu care se confruntă asistenţii sociali din Moldova. De cealaltă parte, autorităţile le-au promis astăzi, de Ziua lor profesională, că lefurile le vor fi majorate.

Salariile asistenţilor sociali urmează să fie majorate din 1 octombrie cu 15 la sută

Lucia Dubceac este asistent social în comuna Scumpia din raionul Făleşti de treisprezece ani. Femeia parcurge zilnic zeci de kilometri pe jos pentru a-i ajuta pe bătrânii rămaşi singuri: "Plec şi la moară la făcut făină, ulei. Ne gândim că ei sunt mai trişti ca noi şi facem câte un gest din suflet."

Bătrânii o aşteaptă cu nerăbdare:
 
"Mulţumesc lui Dumnezeu, chiar am noroc. Iarna pe noroi, pe omăt, pe ploaie ea aşa vine. Îmi aduce apă, pâine".

Astăzi, asistenţi socliali din ţară s-au adunat la Palatul Naţional, unde au asistat la un concert dedicat zilei lor profesionale, iar cei mai buni dintre ei s-au ales cu premii şi diplome.

 "Cu regret mai avem încă localităţi, unde nu sunt specialişti pregătiţi, cumulează aceste funcţii persoane cu altă pregătire. Salariul lor în mediu este de circa 1400-1500 de lei. La 1 octombrie vor beneficia şi ei ca şi alţi specialişti de o majorare cu 15 la sută", a spus ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga.

"Am venit cu nişte soluţii şi am adoptat acest pachet social, care vizează sporirea salariilor, a pensiiilor pentru categorii largi de cetăţeni. Înţelegem cu toţii că sunt nişte paşi modeşti, dar importanţi", a afirmat preşedintele Parlamentului, Igor Corman

În anul 2013 au beneficiat de ajutor social 56 309 familii, iar alte 72 923 - de ajutor pentru perioada rece a anului. Pentru acest an, au fost prevăzute 500 de milioane de lei pentru acordarea ajutoarelor sociale şi alte 254 de milioane de lei vor fi oferite pentru ajutor în perioada rece a anului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu