Asistenţă gratuită pentru fumători: Autorităţile vor să reducă numărul acestora cu 12 la sută până în 2016

Autorităţile au declarat război fumatului. Numărul fumătorilor ar trebui să se reducă, în medie, cu 3 la sută anual, până în 2016. Acesta este obiectivul Programului Naţional privind controlul tutunului. Totodată, Ministerul Sănătăţii va institui o linie verde, cu număr gratuit, pentru asistenţa persoanelor care vor să renunţe la fumat.

Potrivit datelor prezentate la şedinţa Consiliului Naţional privind Controlul Tutunului, fiecare al doilea bărbat este fumător, iar de tabagism suferă mai mult de şapte la sută din femei.

Una din metodele de luptă cu acest fenomen în opinia prim-vicedirectorului Centrului de sănătate Publică, Ion Şalaru, ar fi majorarea accizelor pentru ţigări.

"Creşeterea preţurilor la tututn niciodată nu a scăzut încasările la buget, toate aceste sunt stereotipuri lansate de cei din industria tutunului pentru a menţine numărul de consumatori", a declarat prim-vicedirectorul Centrului de sănătate Publică, Ion Şalaru.

Viceminsitrul Agriculturii, Viorel Guţu, şi-a contrazis colegul şi a declarat că o asemenea măsura va încuraja contrabanda de ţigări.

"Abordarea trebuie să fie regională, ca să nu creăm canale de contrabandă pentru Moldova sau ţara să nu fie consumatorul produselor de contrabandă", a spus viceminsitrul Agriculturii, Viorel Guţu.

În cadrul şedinţei, vicepremierul Mihai Moldovanu, a pus la îndoială eficienţa utilizării banilor pentru campaniile de promovare a unui mod sănătos de viaţă.

O campanie antifumat va demara pe 31 mai, de Ziua Mondială fără tutun. În acelaşi timp, pentru a le tăia moldovenilor pofta de fumat, din 2013 autorităţile intenţionează să oblige producătorii de ţigări să plaseze pe pachete imagini şocante, care ar ilustra consecinţele fumatului. Fiecare al zecelea deces înregistrat în ţara noastră, este cauzat de boli provocate de fumat. Acum, în Moldova sunt cele mai ieftine ţigări din Europa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu