Asiguratorii, obligaţi să achite integral despăgubirile pentru accidente

Embed:

Asiguratorii vor fi obligaţi să achite integral despăgubirile pentru accidente, în cadrul asigurărilor de răspundere civilă auto. Până acum, asiguratorii excludeau din plata daunelor uzura pieselor. Această posibilitate au obţinut-o în 2007, iar de mâine aceasta nu va mai fi valabilă.

În Legea cu privire la Răspunderea Civilă Auto a fost introdusă o modificare, potrivit căreia asiguratorii pot să plătească doar o parte din preţul pieselor accidentate. Această posibilitate companiile de asigurări au obţinut-o pentru a reuşi să-şi îmbunătăţească situaţia financiară. Totuşi, după cinci ani, asiguratorii spun că nu sunt pregătiţi să plătească despăgubiri integral în cazul accidentelor.

Ei propun o scădere treptată a coeficientului uzurii. În caz contrar, spun ei, preţul RCA va creşte de câteva ori. În plus, din luna septembrie a acestui an, plafonul pentru despăgubirile în cazul prejudiciilor aduse sănătăţii vor creşte până la 5 milioane de lei, iar pentru despăgubirile materiale - până la 1 milion de lei.

În 2011, încasările companiilor de asigurări au depăşit peste un miliard de lei. Evoluţia se datorează, în mare parte, asigurărilor auto care deţin o cotă de peste 40 la sută din piaţă. Pe piaţă activează 24 de companii, însă, cinci operatori deţin peste 70% din totalul primelor încasate. Daunele plătite de asiguratori au cumulat 334 milioane de lei. Asigurările de tip RCA au generat subscrieri de 228 milioane de lei şi s-au achitat daune în sumă de 86 de milioane de lei. Pentru Cartea verde s-au încasat prime în sumă de 189 milione de lei, iar plata daunellor a constituit 59 milioane de lei.

Principalele bunuri asigurate de moldoveni rămân autoturismele, mai puţin bunurile personale sau propria viaţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu