Asiguratorii nu sunt de acord să plătească şoferilor despăgubirile integral: Vom falimenta în aşa condiţii

Embed:

Comisia Economie a Parlamentului şi reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nu au reuşit să ajungă la un consens cu asiguratorii în privinţa despăgubirilor pentru maşinile acidentate. Ultimii avertizează că vor falimenta dacă nu se acceptă propunerea lor de scădere treptată a coeficientului uzurii.

Asiguratorii sunt de acord să achite reparaţia completă doar pentru maşinile cu termenul de exploatare de până la patru ani. În caz contrar, spun ei, despăgubirile pentru RCA se vor dubla.

"Dacă în 2011 s-au despăgubit pe răspunderea civilă auto internă 87 de milioane de lei, de către companiile de asigurări private. Să fi fost în aceleaşi condiţii în 2011 fără a ţine cont de uzură, despăgubirea ar fi fost 171 milioane de lei, practic dublu", a explicat Sergiu Puşcuţă, preşedintele Uniunii Asiguratorilor.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Finaciare pun la îndoială cifrele prezentate de asiguratori. Comisia va veni, săptămâna viitoare, cu un raport privind pierderile, dar şi profiturile înregistrate de companii în ultimii cinci ani.

"Poziţia preliminară a CNPF a fost că solicitările asiguratorilor nu sunt justificate pe deplin. Dacă există sau vor exista majorări la capitolul despăgubiri, aceste cheltuieli se încadrează în limita acelor rezerve care se încadrează astăzi în limita tarifului", a declarat Vladimir Ştirbu, director Departament Asigurări, CNPF.

Discuţiile despre acest subiect, însă, vor continua.

"Încercăm să găsim o soluţie prin care cetăţeanul să primească despăgubirile care trebuiesc primite, iar asiguratorii să-şi poată onora obligaţiile", a menţionat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Economie.

Asiguratorii mai spun că majorarea tarifelor pentru asigurările auto este inevitabilă. În prezent, preţul asigurării de răspundere civilă auto este de cel puţin 500 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu