Ashton și Füle salută votarea Guvernului şi invită autorităţile să se gândească la o reformă constituțională care să prevină apariţia unor crize politice similare

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, şi Comisarul pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, salută aprobarea guvernului lui Iurie Leancă și a programelor acestuia de către Parlamentul Republicii Moldova.

"Aceasta pune punct unei crize politice extinse care a pus în pericol stabilitatea instituțiilor de stat din Republica Moldova", spun cei doi oficiali, într-o declaraţie pentru presă. 

În acelaşi timp, Catherine Ashton şi Štefan Füle invită autoritățile și cetățenii Republicii Moldova "să reconsidere necesitatea unei reforme constituționale care ar consolida principiul echilibrului instituțional și ar preveni apariția unor crize similare pe viitor". 

"Apelăm la toate autoritățile statale, la clasa politică și la societatea civilă să atragă o atenție deosebită importanței de a asigura funcționarea imparțială, bazată pe lege, transparentă și eficientă a tuturor instituțiilor, inclusiv a organelor ce aplică legea și a agențiilor de reglementare; precum și protecția diversității, pluralismul și calitatea în mass media", mai spun cei doi.

Ashton și Füle au ţinut să menţioneze că Uniunea Europeană este pregătită să continuie susținerea eforturilor Republicii Moldova în implementarea reformelor structurale, ținând cont de dimensiunea socială și de necesitatea de a oferi beneficii tangibile populației. 

Amintim că Guvernul Leancă a fost votat de Parlament cu 58 de voturi, pe 30 mai curent. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu