Asemănări izbitoare între asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi omorul lui Boris Nemţov

Anchetatorii au descoperit că foarte multe camere de supraveghere din centrul Moscovei erau dezactivate pentru reparații în noaptea când a fost ucis opozantul rus Boris Nemţov.

Cele mai multe înregistrări din noaptea crimei, care au fost analizate de către anchetatori ,sunt neclare. Momentul asasinatului a fost filmat, deși de la distanță mare, de o cameră de supraveghere a unui post de televiziune.
 
Potrivit presei locale, nu este clar modelul maşinii din care s-a tras, dar sunt luate în calcul mai multe variante ca Ford, Kia Rio și VAZ 2110.

Anchetatorii au organizat percheziţii în biroul lui Boris Nemţov din Iaroslavl, oraşul unde politicianul era deputat. De asemenea, a fost schiţat profilul presupusului criminal din descrierile unui martor şi ale tinerei care îl însoţea pe liderul opoziţiei ruse în noaptea asasinatului.

Ei vor investiga şi acţiunile tinerei Anna Duriţkaia, care se afla cu Nemţov în noaptea în care acesta a fost ucis. Potrivit Interfax, avocatul modelului Ana Durițkaia a anunţat că însoţitoarea lui Nemţov din ziua omorului se află în apartamentul unui prieten de-al regretatului politician. Acolo îi este asigurată paza. Avocatul a mai declarat că tânăra a depus mărturiile și intenționează să revină în Ucraina.

Dar avocautul lui Nemţov, Vadim Prohorov, consideră că Duriţkaia este de facto ţinută în arest la domiciliu de către forţele de ordine ruse.

Potrivit agenţiei Unian, anchetatorii au descoperit multe asemănări între asasinatele jurnalistei Anna Politkovskaia şi al lui Nemţov. Ambii au fost ucişi în ajunul unor date importante: marşul opoziţiei preconizat pentru 1 martie în cazul lui Nemţov, şi ziua de naştere a lui Putin, 7 octombrie 2006, în cazul jurnalistei Anna Politkovskaia.

Nemţov, ca şi Politkovskaia, au fost filaţi mult timp până a se ivi un moment potrivit pentru a fi atacaţi. În cazul lui Nemţov nu se exlcude faptul că s-a cerut din partea comandatarului ca omorul să fie săvârşit vis-a-vis de Kremlin.

Peste 70.000 de oameni l-au comemorat, ieri, pe politicianul de opoziţie ucis zilele trecute la Moscova.

"Ceea ce i s-a întâmplat lui Boris este un punct de cotitură. Cred că este un punct de cotitură în istoria Rusiei", a afirmat fostul premier Mihail Kasianov. 

Boris Nemţov a fost ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă, în apropiere de Kremlin. Politicianul va fi înmormântat mâine la Moscova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu