Aruncătoare de bombe şi grenade. Geniştii au învăţat elevii din Străşeni cum să prevină eventuale tragedii

Embed:
Muniţiile neexplodate sunt periculoase, iar dacă nu ştii cum să acţionezi atunci când descoperi un proiectil, îţi pui viaţa în pericol. Pentru a evita o tragedie, elevii din câteva licee din raionul Străşeni au fost informaţi de militarii Batalionului de Geniu "Codru" cum să procedeze într-o astfel de situaţie. Acţiunea a avut loc în contextul Zilei Internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de obiectele explozive.

Geniştii au venit în faţa elevilor cu aruncătoare de bombe, proiectile de artilerie şi grenade, pentru a le arăta copiilor cum arată acestea. Aproape toate proiectilele au fost găsite de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Elevii susţin că au învăţat lecţia:

"În caz că găsim ceva obiecte suspecte, nu atingem şi nu îl experimentăm, să dăm foc sau ceva. Anunţăm poliţia".

"Acum ştim ce trebuie să facem atunci când găsim aceste obiecte".

"Dacă găsim un obiect exploziv, trebuie să ne îndepărtăm de el, apoi să sunăm organele specializate pentru ca ele să intervină şi să dezamorseze acest obiect".

"Noi o să lucrăm cu ei, astfel ca această informaţie să ajungă şi la copii mai mici, fraţi, surori, chiar şi la bunei, fiindcă au început lucrările de primăvară şi în ogrăzile oamenilor se poate întâmpla orice", a explicat Maria Jereghi, director adjunc liceul Mihai Eminescu, Străşeni.

Potrivit geniştilor, majoritatea obiectelor explozive depistate datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Doar în 2017, au fost distruse peste 900 de proiectile. Din anul 1992, 23 de persoane au decedat, printre care şapte copii, după ce muniţiile descoperite au explodat. Alte 26 de persoane au fost rănite.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu