ARTICOL NOU în Constituţia Republicii Moldova. Propunerea preşedintelui ţării, Nicolae Timofti

Un nou articol cu denumirea "Integrarea în Uniunea Europeană" ar putea apărea în Constituţia Republicii Moldova. Propunerea îi aparţine preşedintelui Nicolae Timofti. Declaraţia a fost făcută de şeful statului la ceremonia oficială dedicată Zilei Constituţiei. Astăzi se împlinesc 22 ani de la adoptarea Legii Supreme a țării noastre.

"Republica Moldova a făcut un pas important la 27 iunie 2014, când a semnat Acordul de asociere dintre RM și UE. Ceea ce-mi doresc cu sincere emoții de împlinire mie, personal, Dvs, celor prezenți astăzi aici și tuturor cetățenilor, este ca în textul original al Legii Fundamentale să apară cât mai curând un element de noutate, un articol cu titlul distinct: integrarea în UE", a declarat Nicolae Timofti.

"La şase ani distanţă trebuie să recunoaştem că deşi politicului i-a revenit responsabilitatea primară a găsi consensus necesar pentru soluţionarea acestei probleme şi neadmiterea unei eventuale crize politice similare. Curtea Constituţională a fost cea care a rupt lanţul vicios, restabilind dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele. Vreau să felicit întreaga echipă a Curţii Constituţionale. O vorbă bine cunoscută a marelui lider politic Nelson Mandela spune aşa: Dacă nu ne schimbăm - nu creştem , dacă nu creştem - nu trăim. Putem să ne schimbăm ca Moldova să poată trăi liber", a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"După ce am preluat Molodva, în ianuarie, într-un moment foarte greu, sper să ne obişnuim definitiv cu stabilitatea. Nu ne dorim nici crize politice, nici constituţionale. În această zi istorică vreau să le mulţumesc tuturor din această instituţie care au contribuit la consolidarea tinerei democraţii. Fiecare an aduce noi experienţe, noi hotărâri ale Curţii Constituţionale, noi tendinţe în doctrina constituţională", a spus premierul Pavel Filip.

"Constituția Republicii Moldova reprezintă liantul care trebuie să consolideze grupuri umane diferite într-un singur stat. Un rol primordial al Constituției moldovenești este protecția minorității. Vorbind de minorități, nu mă refer doar la accepțiunea clasică a acestui termen, la minorități naționale, religioase, lingvistice", a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

PUBLIKA.MD aminteşte că Moldova sărbătorește „Ziua Constituției”. Astăzi se împlinesc 22 ani de la adoptarea Legii Supreme a țării noastre.

Legea Supremă a țării noastre, care a intrat în vigoare în data de 27 august 1994, prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu