Armata Ucrainei este în stare de alertă maximă

Embed:

Armata Ucrainei este în stare de alertă maximă în urma acţiunilor militare ale Rusiei în Crimeea. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării de la Kiev. Potrivit lui, Moscova a trimis recent în regiune 6.000 de soldaţi.

"În tot acest timp, Federaţia Rusă a mobilizat 6.000 de trupe. Este o încălcare gravă. Aproximativ 30 de vehicule blindate au fost dislocate în regiune. Cât priveşte forţele armate ale Ucrainei dislocate în Republica Autonomă Crimeea, sunt în alertă ridicată şi gata să-şi protejeze bazele militare", a spus ministrul Igor Teniuk. 

Între timp, noul premier al Crimeei, Serghei Aksenov, a cerut ajutor de la Kremlin pentru stabilirea păcii în peninsulă. "În contextul acestei situaţii, fiind responsabil pentru siguranţa şi viaţa cetăţenilor, fac apel la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru cooperare în vederea stabilirii liniştii şi păcii în republica autonomă Crimeea", a spus Aksenov.

Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat aşteptat. Într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale, Rusia a declarat că solicitarea Crimeei nu va fi ignorată. Noul premier al Crimeei, originar din Moldova, a mai anunţat că a preluat conducerea forţelor de securitate din peninsulă, inclusiv a armatei şi poliţiei. Între timp, oameni înarmaţi cu mitraliere şi îmbrăcaţi în uniforme au înconjurat străzile centrale din Simferopol, potrivit UNIAN. Iar toate zborurile efectuate de pe aeroportul internaţional din oraş au fost anulate.

Noaptea trecută, Crimeea a fost ruptă de restul Ucrainei. Peninsula a rămas fără serviciile de telefonie fixă, mobilă, precum şi fără acces la internet, după ce persoane necunoscute au preluat controlul asupra centrelor de comunicaţii. Legăturile au fost restabilite abia astăzi. Din cauza numărului mare de avioane şi elicoptere ruseşti care au aterizat în regiune, spaţiul aerian a fost închis. Pe fonul acestor evenimente, noul premier din Ucraina, Arseni Iaţeniuk, a declarat că ţara sa nu va fi atrasă într-un conflict militar de provocări ale Rusiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu