Armata ucraineană a reluat ofensiva asupra aeroportului din Doneţk. NATO îşi revizuieşte relaţiile cu Rusia

Embed:

O nouă zi cu lupte în estul Ucrainei. Potrivit publicaţiei vesti.ru, armata ucraineană a reluat ofensiva asupra aeroportului internaţional din Doneţk, ocupat de separatiştii proruşi. Focuri de armă şi explozii se aud dis-de-dimineaţă la periferia regiunii. Şi în Lugansk, au fost înregistrate violenţe soldate cu mai mulţi militari răniţi. 

Aproximativ 80 de separatişti proruşi i-au atacat cu mortiere şi grenade pe grănicerii ucraineni din cadrul unei unităţi din regiunea Lugansk. Poliţiştii de frontieră au ripostat cu focuri de armă, iar după ce au primit întăriri au reuşit să respingă atacul militanţilor. În urma luptelor, patru militari au fost răniţi. Presa ucraineană scrie că bilanţul soldaţilor morţi în ultimele săptămâni ar putea depăşi cifra de 50.

"Vor răspunde pentru fiecare soldat ucrainean ucis, pentru fiecare militar al Gărzii Naţionale şi al armatei ucrainene. Îi vom găsi oriunde. Dacă nu astăzi, atunci mâine sau poimâine. Pământul va arde sub picioarele lor", a spus comandantul Gărzii Naţionale ucrainene, Stepan Poltorak.

Între timp, Pentagonul a anunţat că Rusia şi-a retras majoritatea trupelor de la frontiera cu Ucraina. Totuşi, şapte batalioane, care numără câteva mii de militari rămân în continuare la hotar. În urma acestor constatări, NATO a anunţat că o reuniune cu Rusia va avea loc în data de 5 iunie, prima după izbucnirea crizei dintre Vest şi Est, în urma anexării Crimeei de către Moscova.

"NATO revizuieşte acum viitoarea relaţie cu Rusia. După cum ştiţi, noi deja am suspendat cooperarea cu Rusia. Miniştrii de Externe ai NATO vor discuta despre relaţia cu Moscova, când se vor întâlni în iunie", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit estimărilor făcute de NATO, aproximativ 40 000 de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi anterior la frontiera dintre cele două state. Criza ucraineană va fi discutată săptămâna viitoare de preşedintele ales al acestei ţări, Petro Poroşenko, şi liderul de la Casa Albă, Barack Obama, care va efectua un turneu diplomatic în Polonia, Belgia şi Franţa. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu