Armata pierde sume importante de bani. Coaliţia de guvernare vrea modificări în legislaţie

Armata pierde sume importante din cauza blocajelor preşedintelui Igor Dodon. Pentru a pune capăt disputelor dintre şeful statului şi executiv, coaliţia de guvernare vrea modificări în legislaţie pentru a avea libertatea de a decide singură asupra participării militarilor la misiuni internaţionale.

"Am ajuns să pierdem bani și programe importante care ne-ar ajuta să modernizăm forțele armate și asta din cauza unor decizii strict politice și geopolitice ale domnului Dodon. Ceea ce este foarte grav. Este absolut inadmisibil modul în care domnul președinte Dodon a ajuns să amenințe militarii cu sancțiuni pentru că și-au îndeplinit misiunile",a spus președintele PDM, Vlad Plahotniuc

"Nu este clar acest refuz de fiecare dată. Este al șaselea la număr din timpul când președintele țării a fost inaugurat. Neparticiparea în aplicații militare, la exerciții militare înseamnă slăbirea armatei naționale. Președintele țării este și comandantul suprem. Eu cu greu îmi închipui un comandant suprem care își dorește o armată slabă",a spus premierul Pavel Filip.

Preşedintele Igor Dodon a interzis participarea contingentului din ţara noastră la stagiul de pregătire din Ucraina "Rapid Trident". Din această cauză, veteranii care au luptat pentru independenţa Republicii Moldova cer ca şeful statului să nu mai fie comandantul suprem al Armatei şi solicită modificarea legislaţiei în acest sens.

"Blocajul participării armatei naţionale la instruiri şi stagieri vine doar să scadă moralul ofiţerilor armatei naţionale. Şi poate reprezenta doar interesele Kremlinului a cărui armată se află până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta este unicul scop urmărit de Igor Dodon în preocupaţia lui de armata naţională, că să-i poată închina Moldova Kremlinului în lipsa unui cadru militar pregătit", a spus vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru, Alexandru Cimbriciuc. 

În pofida interdicţiilor lui Dodon, contingentul format din 57 de militari a plecat la stagiul de instruire din Ucraina, în baza unei hotărâri de Guvern.

Nu este primul caz în care şeful statului interzice soldaţilor să participe la exerciţii regionale. În februarie, comandantul suprem al Armatei a refuzat să semneze decretul privind detașarea contingentului militar la aplicaţiile din România.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu